ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Hemoroid Tedavisi

10.10.2015
571
A+
A-

Hemoroid TedavisiHalk arasındaki adı ‘Basur’ olan Hemoroid hastalığının tedavisi sabır gerektirir ve derecesine göre değişir.   Hangi tedavi uygulanırsa uygulansın çoğunlukla destek tıbbi tedavi eklenmektedir. Kanama, ishal, kabızlık, kaşınma, yanma gibi şikayetler var ise semptomatik tedavi öncelikli olmalıdır. Kabızlıkta uygun diyet, barsak alışkanlığı proğramları, gaita yumuşatıcıları kullanılabilinir. İshalde ise nedene yönelik tedavi ve sıvı elektrolit destek tedavisi yapılmalıdır. Tıbbi tedavi olarak ağrı kesiciler, topikal steroidli-steroidsiz pomadlar, losyonlar, fitiller, oral olarak ven duvar tonusunu artırıcı preparatlar kullanılabilinir.

Hemoroid (Basur) Tedavi Yöntemleri

Manuel dilatasyon
Spazm veya darlık varsa her iki el parmakları kullanılarak yapılan açma-gevşetme-genişletme işlemidir. Spazm ve darlıklar  genellikle görüldüğü için anal fissürlerde daha çok tercih edilen bir yöntemdir.
Elektrokoterizasyon: Elektrik akımı ile yakılarak yapılan bir tedavidir.Bütün evrelerde uygulanabilir ancak nekroza doğru giden ve enfekte pakeler içeren hemoroidlerde tercih etmek daha doğru olur.

İnfrared koagulasyon
Cihaz infrared radyasyon üretir ve bir fotokondüktör tarafından odaklanma yapar. Koagülasyon nekrozu yaparak hemoroid pakelerini yok eder. Küçük pakelerde tercih edilir, anestezi gerekmez. Lazer değildir.

Radyofrekans koagulasyon
Anaeztezi gerekmez, küçük pakelerde tercih edilir. Radyo dalğaları kullanılarak koagülasyon yapılan bir tedavi yöntemidir.

Lazer: Anestezi gerekmez, küçük pakelerde tercih edilir. Contakt nd yag lazer ile yapılan girişimlerden iyi sonuçlar alınmaktadır.

Sikleroterapi : Daha çok küçük hemoroidlerde tercih edilir.Sklerozan madde (%5 fenol,aethoxysklerol) enjeksiyonu yapılarak pakelerin küçülmesi veya yok edilmesi amaçlanır.

Krioterapi
Dondurarak yapılan bu tedavi yönteminde  anestezi gerekmez hızlı yıkıma uğratarak pakelerin eritilmesi sağlanır.

Bant ligasyon: Lastik band liğasyonu ile doku nekrozu ve tespit sağlanmaktadır.Anestezi gerekmez ancak sonraki dönemlerde ağrı olabilmektedir.Bu sebeple sadece duyarsız alan olan dentate çizginin üstüne uğgulanır.

Longo tekniği: Longo tekniğinde hemoroid pakelerine doğrudan bir girişim yapılmamaktadır. Özel hazırlanmış aletle anal kanalın 3- 5 cm yukarısından 2- 3 cm’ lik bir alan çıkartılıp otomatik olarak klipslerle tekrar dikilmesi esasına dayanmaktadır. Bu suretle hemoroid pakelerinin kanlanması azaltılır ve sarkmış dokular biraz yukarı çekilir.

Hemoroid arter ligasyonu
Hemoroid arterinin bağlanarak pakenin kanlanmasının azaltılması ve küçültülmesi esasına dayanır.

Klasik cerrahi
Kapalı yöntemdir. Bütün evrelerde ve halen en yaygın tercih edilen yöntemdir. (kapalı; kesilip dikiş atılması)

Evre 1 ve  2′ de medikal tedaviye yanıt alınamazsa, diğer tedavi seçenekleri tek başına veya kombine uygulanabilir.
Evre 3 ve  4’te bütün yöntemler uygulanabilir ancak band ligasyonu, kapalı hemoroidektomi, Longo tekniği, arter ligasyonundan daha  iyi sonuçlar alınmaktadır.

Tromboze hemoroidlerde ağrının azaltılmasında  tıbbi tedaviye ek olarak gergin pake içindeki pıhtı oluşumların boşaltılması önemlidir.

Hamilelikte  kabızlık varsa laksatifler kullanılabilir. Kabızlık önleyici beslenme proğramı, eğzersizler, lokal  pomadlar tercih edilmelidir.Ağızda alınan toplardamar daraltıcı ilaçlar mümkünse 3. aydan itibaren verilir. Tromboze pakelere müdehale zorunlu hale gelirse lolal anestezi sınırlı olarak tercih edilmelidir. Eğer ameliyat yapılacaksa 3. dönem (7.aydan sonra) yapılmalıdır. Mümkün olduğu kadar ağır tedaviden kaçınılmalıdır.

Hemoroid Tedavisi
(destekegitimi.com)
Op. Dr. Muharrem YILMAZ

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.