ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İLETİŞİMİN ÖGELERİ ATASÖZLERİNDE NASIL BULUNUR?

17.01.2010
921
A+
A-

İLETİŞİMLE İLGİLİ ATASÖZLERİ
İletişimin beş temel ögesi vardır. Kaynak (Gönderici), Alıcı, İleti (Mesaj), Bağlam (Ortam) ve Dönüt (Geri bildirim) Daha açık bir anlatımla iki kişi arasındaki iletişim süreci şöyle tamamlanır. Ahmet’le Ayşe okul kütüphanesinde karşılaşır. Ahmet, Ayşe’ye merhaba der. Ahmet kaynaktır, Ayşe alıcı. Merhaba sözü mesaj yani iletidir. Ortam Kütüphanedir. İletişimin bu bölümünün tamamlanması içinse Ayşe’nin de Ahmet’e merhaba diye yanıt vermesi gereklidir. Kuşkusuz ki iletişim süreci bu kadar yalın değildir. Buradaki örnekte sözlü bir iletişim örneklenerek, iletişimin temel öğeleri hakkında temel bilgiler verilmesi amaçlanmıştır.
iletişimin ögeleri atasözlerinde nasıl bulunur?  Ata sözlerimizde iletişim ögelerine sıkça rastlarız rastlarız. Zaten direk olarak iletişim hakkında da çok az sayıda atasözü bulunmaktadır. İletişim ögeleri ise  daha çok, dolaylı veya dolaysız olarak atasözlerimizde bulunmaktadır. Buna bir örnek verecek olursak; “Kara haber tez duyulur” atasözü kötü bir haberin ağızdan ağıza veya başka bi şekilde çabuk yayılacağı anlamına gelir. Bu sözde iletişim ögelerini de barındırır. Örneğin bu atasözündeki “kara haber” iletişimin ileti(mesaj ögesidir.

İletişim ögelerinin atasözlerinde bulunuş şekliyle ilgili ikinci örneğimiz ise “İki dinle, bir söyle” atasözüdür. Bu sözde de iletişim ögelerinden hem alıcı,hem mesaj hem de geri dönüt önemle vurgulanmıştır. Aceleyle, anlaşılmadan dinlenilen konuşmalarda yanlış yanıtlar vermek mümkündür. Daha da önemlisi hiç dinlemeden verilen yanıtlar iletişim ögelerinden mesajı yoksamak olacaktır.

Yine çok bilinen bir atasözü de iletişim kavramını değişik boyutlarıyla vurgulamaktadır. Bu söz de “İnsanlar konuşa konuşa, hayvanlar koklaşa koklaşa anlaşır.” sözüdür. Burada da hem sözlü-sözsüz iletişim vurgulanmakta hem de iletişim ögeleri belirtilmektedir.

Sonuç olarak iletişimin ögelerinin bulunduğu atasözlerimiz oldukça fazla sayıdadır. Zeten iletişim teması taşıyan sözlerde iletişimin ögelerinin de bulunması doğaldır.

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 6 YORUM
  1. şansız dedi ki:

    Size çok teşekkür ediyorum çok yardımcı oldu ama yine de dil ve anlatımdan aldığım yıllık ödevi yapamayacağım galiba. ödevim meğerse düşündüğümden zormuş.Yine de çok yardımınız dokundu tekrar teşekkür ederim.

  2. oguz dedi ki:

    Bu yazıyı yazanların önünde eğiliyorum.

  3. EnEs dedi ki:

    İyi güzel de 5 tane atasözü 5 tane deyim lazım. Burdaki örnekleri sınıfta verdik. Başka yok mu acaba?

  4. gulebru dedi ki:

    Aradığım hiçbir şeyi bulamadım.Yazdığınız boş boş şeyler için teşekkürler…

  5. melodi dedi ki:

    kelimenin tam anlamıyla aradığım şeyleri burda buldum ama çok kısa yaa daha fazlası lazım banaa :/

  6. esma dedi ki:

    çok teşekkür hiç biyerde bulumadım ama biraz daha fazla olsaydı