ALTIN 458,62
DOLAR 7,6604
EURO 8,9115
BIST 1,1633
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 30°C
Gök Gürültülü

8. SINIF SOSYAL BİLGİLER SBS HAZIRLIK 2

11.03.2010
31
A+
A-

SEKİZİNCİ SINIFLAR İÇİN SOSYAL BİLGİLER SBS HAZIRLIK 2
101-)Fransız İhtilali’nin ortaya çıkarak, Avrupa’yı etkileyen imparatorlukların yıkılmasına,
isyanların çıkmasına sebep olan düşünce hangisidir?
A- Bağımsızlık B- Özgürlük C- Eşitlik D- Milliyetçilik

102-) Aşağıdakilerden hangisi kapitülasyonların sonucu değildir?
A- Üretim durma noktasına geliştir.
B- Borç para alındı.
C- Eşitlik fikri ortaya çıktı.
D- Osmanlı İmparatorluğu toprakları açık Pazar haline geldi.

103-Mondros Ateşkes Antlaşmasının 7.maddesine dayanarak İtilaf devletleri yurdumuzu işgal
ederken İstanbul Hükümeti bu duruma kayıtsız kalmıştır.
Halkın bu duruma öncelikli tepkisi aşağıdakilerden hangisi olmuştur?
A) Saltanatı kaldırmak
B) Amasya Genelgesini yayınlamak
C) Müdafaa-ı Hukuk Cemiyetleri’ni kurmak
D) Misak-ı Milli kararlarını yayınlamak

104-) Osmanlı devletinin I.Dünya savaşına girme nedenleri arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?
A) İngiltere ve Fransa’nın kışkırtmaları
B) Almanya’nın savaşı kazanacağına inanılması
C) Osmanlı Devletinin kaybettiği yerleri geri almak istemesi
D) İttihat ve Terakki Partisinin Almanya’ya hayranlık duyması

105-) Osmanlı topraklarının işgal edilmesi üzerine kurulan yararlı cemiyetlerin ortak özelliği
aşağıdakilerden hangisidir?
A) Yeni bir devlet kurmak
B) Bölgesel kurtuluş yolları aramak
C) İtilaf devletleri ile birlikte savaşmak
D) Manda ve himaye fikrini halka kabul ettirmek

106-) Osmanlı devletinin I.Dünya savaşına girmesiyle Kafkasya,Çanakkale, Suriye,Yemen,Ve Kanal gibi yeni cepheler açılmıştır?
Yukarıda verilen bilgilere göre aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
A) avaşın geniş bir alana yayıldığı
B) usya’nın Erzurum’a kadar ilerlediği
C) smanlı devletinin yeni topraklar kazandığı
D) İngilizlerin Rusya’ya yardım için harekete geçtiği
107-) Aşağıdakilerinden hangisinde ikinci olay birincinin sonucu sayılamaz ?

a) Mondros Ateşkesi’nin imzalanması – Anadolu’nun yer yer işgal edilmesi
b) İstanbul ve Boğazların işgal edilmesi – Osmanlı Hükümetinin ateşkes teklifinde bulunması
c) Paris Konferansının toplanması – İzmir’in Yunanlılar tarafından işgal edilmesi
d) Osmanlı ordusunun terhis edilmesi – Kuva-yi Milliye birliklerinin kurulması
108-) I. Mavri-Mira Cemiyeti
II. İngiliz Muhipleri Cemiyeti
III. Pontus Rum Cemiyeti
IV. Kilikyalılar Cemiyeti
Yukarıdakilerden hangileri azınlıkların kurduğu zararlı cemiyetlerden değildir ?
a) I ve II c) II ve III
b) III ve IV d) II ve IV

109-) İtilaf Devletleri , I.Dünya Savaşı’ndan yenik çıkan devletlerin durumunu görüşmek amacıyla
hangisini düzenlemişlerdir ?
a) San Remo Konferansı b) Paris Barış Konferansı
c) Londra Konferansı d) Lozan Konferansı

110) Bozcaada ve Gökçeada dışındaki Ege Adaları, hangi savaş sonunda Osmanlı İmparatorluğunun
elinden çıkmıştır ?
a) I.Dünya Sav b) 1877-1878 Osmanlı-Rus Sav
c) Balkan Sav. d) Trablusgarp Sav.

101-) Fransız Devrimi sonucunda ortaya çıkan Milliyetçilik;
– Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılma sürecine iterken
– Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulma sürecinde etkili olmuştur.
Her iki durumda da Milliyetçilik fikri için aşağıdakilerin hangileri söyelenebilir?

I. Bağımsızlık Savaşında güç kazanma
II. İnsan hak ve özgürlüklerini geliştirme
III. Ulus temeline dayalı devlet kurma

a. I ve II b. II ve III
c. I ve III d. I-II ve III
111-) Birinci Dünya Savaşı’nın en önemli nedeninin aşağıdakilerden hangisinin sonuçlarında
aramak gerekir?

a. Fransız Devrimi’nin b. Endüstri Devrimi’nin
c. Viyana Kongresi’nin d. Coğrafi Keşiflerin

112-) Aşağıdakilerden hangisi Türk halkının milli birlik ve beraberlik içinde yenemeyeceği hiçbir
gücün olamayacağını tüm dünyaya duyurduğu savaştır?

A) I. Balkan Savaşı B) Irak Cephesi C) Çanakkale Cephesi D) Suriye Cephesi
113- Paris barış görüşmelerinde İngiltere ve Fransa daha önce gizli antlaşmalarla İtalya’ya verdikleri İzmir ve çevresini, Paris’te Yunanistan’a vermişlerdir. İzmir ve civarının Yunanistan’a verilmesinin asıl nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Doğu Akdeniz’de güçlü bir devletin varlığını istememeleri
B) Rum nüfusunu bu bölgede kullanmak istemeleri
C) Halifelik kurumunu yıkmak istemeleri
D) Yunanistan’ın I. Dünya Savaşı’ndaki üstüm başarıları

114-Osmanlı imparatorluğu I. Dünya Savaşı öncesi Kuzey Afrika’da kaptırdığı son toprak parçası ve ilgili devlet aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

A) Trablusgarp-İtalya B) Mısır-İtalya
C) Trablusgarp-İngiltere D) Tunus-Fransa

115- Osmanlı Devleti ile İtalya arasında yapılan Trablusgarp Savaşından sonra imzalanan antlaşma aşağıdakilerden hangisidir?

A) Mondros Ateşkes Antlaşması
B) Atina Antlaşması
C) Oushy (Uşi) antlaşması
D) İstanbul Antlaşması

116- Aşağıdakilerden hangisi I. Balkan Savaşı’na katılan devletlerden biri değildir?

A) Yunanistan B) Karadağ C) Romanya D) Osmanlı Devleti

117-) Aşağıdaki cemiyetlerden hangisi Adana ve çevresini düşman işgallerinden kurtarmak için kurulmuştur?

A) Milli Kongre Cemiyeti B) Kilikyalılar Cemiyeti
C) Redd-i İlhak Cemiyeti D) Mavri Mira Cemiyeti
118-)İtilaf Devletleri’nin hangi cephede başarısız olması Rusya’da ihtilalin çıkmasını
hızlandırmıştır?

A)Kafkasya Cephesi C)Makedonya Cephesi
B)Çanakkale Cephesi D)Kanal Cephesi

119-)Aşağıdakilerden hangisinde M. Kemal’in askeri dehası Türk Milleti ve dünya kamuoyunca görülmüştür?
A)Trablusgarp Savaşı C)Çanakkale Savaşı
B)31 Mart Olayı D)Balkan Savaşları

120-) Osmanlı Devleti I.Dünya savaşına çok büyük umutlarla girmiş, ancak umduğunu
bulamamıştır.
Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı devletinin I.Dünya Savaşına giriş sebeplerinden biri olamaz?

A) Siyasi yalnızlıktan kurtulma düşüncesi
B) İttihat ve terakkinin Alman hayranlığı
C) Kaybettiği toprakları geri alma isteği
D) Yeni sömürgeler kazanma düşüncesi

121-) I.Dünya savaşından geri çekilen ilk ülke hangisidir?

A) A.B.D B) Sovyet Rusya C) Almanya D) Yunanistan

122-)Aşağıdakilerden hangisi 18.ve 19. YY’larda dünyada toplumsal ve siyasal olaylara yön veren
gelişmelerden birisidir?

A-2.Dünya Savaşı B-Balkan savaşları C-Sanayi inkılabı D-1.Dünya savaşı

123-)Aşağıdakilerden hangisi yararlı cemiyetlerden birisi değildir?

A-Milli kongre cemiyeti B-Kilikyalılar cemiyeti C-Hürriyet ve itilaf cemiyeti D-Trakya Paşaeli cemiyeti

124-) Paris Barış Konferansı’nda Batı Anadolu’nun Yunanlılar tarafından işgal edilmesine izin verilmesi aşağıdaki devletlerden hangisini olumsuz etkilemiştir?

A) İngiltere A) Fransa C) İtalya D) Rusya

125-İzmir’in işgal edileceğini bir gün önceden haber alan İstanbul Hükümeti, işgale karşı direnişte
bulunulmamasını istemiştir.Buna rağmen halk gösteriler yapmaya başlamış ve tepkiler
Müdafa-i Hukuk Cemiyetleri aracılığıyla tüm yurda yayılmaya başlamıştır.

Bu olay, Mustafa Kemal’in aşağıdaki sözlerinden hangisi ile daha çok ilişkilendirilebilir?
A) Geldikleri gibi giderler.
B) İstanbul, Anadolu’ya egemen değil, bağlı olmak zorundadır.
C) Hatt-ı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır.Bu satıh bütün vatandır.
D) Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!

CEVAP ANAHTARI ( 101 / 125 )
101 D 111 B 121 B
102 C 112 C 122 C
103 C 113 A 123 C
104 A 114 A 124 C
105 B 115 C 125 B
106 A 116 C
107 A 117 B
108 D 118 B
109 D 119 C
110 120 D

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM