ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

ATASÖZLERİ

23.09.2008
552
A+
A-

ATASÖZLERİ
Atasözleri, atalarımızın sosyal yaşantımızı uzun gözlemlere, denemelere dayalı olarak eleştiri, öğüt, genel kural biçiminde yorumlayan özlü sözlerdir. Bir atasözü, ilk kez belli bir kişinin bir hayat olayını kendine göre değerlendirmesiyle ortaya çıkar. Yeni görüşler katılmasıyla tüm halkın benimseyebileceği ortak bir söz haline gelir. Kimi atasözleri her gün, birbirleriyle çelişen yargılar belirtirler. Günlük hayatta birbirine aykırı durumlarla karşılaşıldığı için bu olağandır.

Atasözlerinin Nitelikleri

1. Kısalık ve özlülük: Uzun uzun konuşarak anlatmak zorunda kaldığımız bir düşünceyi, üç beş kelimelik atasözü ile daha etkili söyleyebiliriz.
2. Tarafsızlık: Sosyal olguların nedenlerini uzun bir deneme ve gözleme dayanarak taraf tutmadan bildirir.
3. Genelleştirme: Herhangi bir olaydan çıkan sonucu toplumun tüm bireylerini ilgilendirecek bir yargıya bağlar.
4. Sürekli gözlem: Doğa olaylarını sürekli izleyerek nasıl oluştuklarını ne gibi sonuçlar verdiklerini bildirir.
5. Ders ve öğüt verme: Kimi sözlerde doğrudan doğruya, kimi sözlerde anımsatma yoluyla ders ve öğüt verir.
6. Kılavuzluk, yol göstericilik: Halk kültürümüzün oluşturduğu bilgece düşünceler ve hayatı değerlendirişte kendimize özgü yorumlar getirir.
AÇLIK
– Aç ile eceli gelen söyleşir.
– Aç köpek fırını yakar.
– Aç kurt yavrusunu yer.
– Aç ne yemez, tok ne demez.
– Aç tavuk kendini buğday ambarında sanır.

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. Melek Şikel dedi ki:

    Bence herkes engellilere saygı duymalıdır.

  2. Tuğba dedi ki:

    Açıklayıcı bir yazı olmuş.