ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Bilişimin, Sosyalleşme Üzerindeki Etkisi

02.01.2018
889
A+
A-
Bilişimin, Sosyalleşme Üzerindeki Etkisi

Bu yazımızda bilişim teknolojilerinin sosyal ve kültürel katkıları nelerdir kısaca anlatılacak, bilgi ve iletişim teknolojisinin sosyal ve kültürel alandaki önemi nelerdir gibi konulara kısaca değinilecek..

Bütün zamanların en çok satan kişisel bilgisayar modeli olan Commodore 64, 1982 yılında tanıtıldığında, 90’lı yılların ortasına kadar PC’lerdeki tek işletim sistemi olan DOS bile henüz yoktu. 90 lı yıllarda ise klavyeden satır satır girilen kodlarla elde edilen grafiklerin yerini hazır masaüstü lü sistemler alacaktı. İnternetin gücü de kendini hissettirmeye başlamıştı.
1990′ lı yılların başında Yahoo, Freeservers ve ICQ gibi internet fenomeni olmuş uygulamaların yerini bu gün Facebook, Twitter ve Youtube gibi siyasal hareketliliklere neden olabilecek kapasitedeki devasa firmalar aldı.

Bilişimin, Sosyalleşme Üzerindeki Olumlu EtkisiBilişim çılgınlığının gelişimi belki de Windows tarihiyle başlamıştır. Bunu değerlendirmek için Windows sürümlerindeki inanılmaz gelişmeyi daha doğrusu Windows tarihini okumak gerekecek. Bizim asıl konumuz bu olmadığı için daha fazla değinmeyeceğiz.

Bilişim ve bilgisayar Sistemlerinin Sosyal gelişim üzerindeki olumsuz etkisini artık göremeyen pedagog yoktur. Gelişim öyle bir aşamadadır ki sosyal boyutuyla artık psikologları, sosyologları hatta siyaset bilimcileri de kaygılandırır olmuştur. Peki ama bilgisayar teknolojilerindeki bunca göz alıcı gelişme, sosyalleşme üzerinde olumlu etki yaratacak bir potansiyele sahip değil mi?

Bilişimin, Sosyalleşme Üzerindeki Etkisi olumsuzluklarla dolu değildir tabi ki. Uygun eğitim politikalarıyla, çocuklar ve gençler sosyalleşme yönünde kanalize edilerek avantajlı bir kulvara da çekilebilir. sosyal medya ve internet uygulamalarının bilimsel gelişmelerdeki katkısını göz ardı edemeyeceğimize göre en büyük görev okullarımıza düşmektedir.

Bilişim teknolojilerinin sosyalleşme üzerindeki olumlu etkisini artırmak için bizzat konuya odaklı yazılımlar ve uygulamalar mevcuttur. Karşılıklı konuşma, oyunla eğitim, çoklu oyun sistemleri ve akıllı sıralar yoluyla grup eğitimine katkı…. Bu gün İngiltere’de başarı ile uygulanmakta olan akıllı sıra için söylenecek tek şey bizde bir zamanlar uygulanan seviye grupları ve buna dayalı öğretim yöntemlerinin olduğuydu… Yaparak yaşayarak öğrenen çocuklar için sosyalleşme doğal ortamda gelişiyordu. Elbette ki bu durumu bilişimdeki muazzam olanaklarla sağlamak çok daha kolaydır…

Son söz olarak söylemek gerekirse bilişim öğrenmenin ayrılmaz bir parçası. Sosyalleşme üzerindeki olumlu ya da olumsuz etkisi ise uygulanan eğitim, öğretim modelinin başarısına ve uygunluğuna bağlı. Bilişimin, sosyalleşme  üzerindeki etkisi, bütün yaş gruplarında geçerli olacak şekilde planlanmalı, yetişkinlerin eğitimlerinde de benzer bakış açısı korunmalıdır.

Onur Genç ADA
DestekEgitim

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.