ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Çocuğa Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir, Adım Adım

13.01.2018
1.501
A+
A-
Çocuğa Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir, Adım Adım

Çocuklara Tuvalet Eğitimi, İlk Adımlar

Hemen her şeyin oyun olarak görüldüğü çocuklukta, bir çok alışkanlık ta bu temelle yani oyunlaştırarak başarılmaktadır. Bazı aileler bunu avantaja çevirirken bazı anne babalar ise zorlanmaktadır. Tuvalet eğitimi, basit ama en temel becerilerden biri olduğu için çok önemlidir.

Tuvalet Eğitimine Ne Zaman Başlanmalıdır?

Çocuklarda tuvalet eğitimi için en uygun zaman uzmanlara göre 24 ve 36. aylar arası… Eğitime bu yaş aralığında başlamak, hem çocuğun hem de annenin hazır olması açsından uygundur. Çocukta tuvalet eğitimine 24. aydan daha önce veya 36. aydan sonra başlamak bazı özel durumlar dışında önerilmez…  Tuvalet eğitimine erken dönemde başlamak, çocuğa  baskı yaparak bir an önce  temiz kalmasını sağlamaya çalışmak,  fizyolojik henüz hazır olmayan çocuğun ileriki dönemlerde  bazı ruhsal sorunlar yaşamasına zemin hazırlayabilir.

çocukta tuvalet eğitimi için ideal zaman olan 24-36. aylar arasında değil de hiç eğitim vermemeye çalışmak, zamanı gelince kendi söyler diye bırakmak da hatalı bir davranıştır.  Bu durum da aynı şekilde çocuğun tuvalet eğitiminin gecikmesine hem de ruhsal açıdan sorunlara neden olabilir.

Tuvalet eğitiminde başarı zamanı ve hızı ile bu alışkanlığı kazanma yeteneği çocuktan çocuğa farklılıklar gösterebilir. Her birey farklıdır, kendine göre ruhsal ve psikolojik bir takım farklılıkları vardır. Bu durum tuvalet eğitiminde de kendini gösterir. Bu gerçeği akıldan çıkarmadan sabır ve seviyle yapılan bir eğitimde başarı şansı çok yüksektir.

Gün içinde tuvaletini kontrol edebilmek, gece kontrol edebilmekten daha önce gerçekleşir. Çocuğun yapacağı işi başarmasını kolaylaştırmak, cesaret vermek ve desteklemek gereklidir. Çocuğun sıkça başarısızlığa uğradığını düşünmesi, denemekten vazgeçmesine neden olabilir.

Başardığında aşırı abartılı sevinç gösterilerinden kaçınmak, tuvalet alışkanlığı konusunda bir yanlış yaptığında ise olayın üzerinde durmamak gereklidir.

Çocuklarda tuvalet becerisinin zamanında kazanılmış olması, 3 yaşın toplumsallaşma ve kreşe başlama yaşı olması yönüyle önemlidir. Çünkü diğer çocukların yanında bezli olmak, çiş ve kaka kontrolünü sağlayamamak çocuğu rahatsız edebilir. Gece altını ıslatma ise daha uzun sürebilir ve 5 yaşına kadar devam edebilir.

Tuvalet Eğitiminde Anne Babanın Dikkat Etmesi Gereken En Önemli Hususlar

Tuvalet eğitimini öncelikle aşırı abartmamak gereklidir. Bu olay, çocuğa kazandırılacak diğer alışkanlıklar gibi doğal hayatın bir parçasıdır.  Çocuğun tuvalet eğitimi sürecindeki davranışlarına aşırı tepkiler vermemek gerekir.

Tuvalet eğitimi sürecinde bir ebeveynin görevi; sorumluluğu tamamıyla almak değil, çocuğuna mümkün olduğunca destek olmak, yüreklendirici davranmaktır. Sabırlı olmak tuvalet eğitiminde de önemlidir. Unutmayınız ki süreç, sizin tam olarak hazır olduğunuzda değil de, siz ve çocuğunuz hazır olduğunuzda tamamlanacaktır.

Tuvalet Eğitimi İçin Anne Babaya Öneriler

Çocuklar bazen aşırı tepkiler verebilir ve tuvaletini yapmayı kesinlikle kabul etmeyebilir.  Bu gibi durumlarda tuvalet eğitim sürecine, çocuk hazır olana kadar ara vermek önerilmektedir. Aşırı ısrarcı ve çocukla inatlaşan davranış, çocuğa zarar verir.

Tuvalet eğitimine başlamadan önce, çocuğun tuvalete veya lazımlığına alışmış olması gerekir.

Çocuğunuzu iyi gözlemleyiniz. Çişini yaparken nasıl davrandığına dikkat ediniz. Bu dikkatiniz, onu uygun zamanlarda tuvalete yönlendirmeye yarayacaktır.  Örneğin yüzünün şekli değişebilir ya da yürürken bir anlığına durabilir. Bu tarz göstergeler; onu tuvalete ya da lazımlığa yönlendirmek,  tuvalet eğitimini başlatmak için size yol gösterecektir.

Çocuklar tuvaletlerini birkaç dakikadan fazla tutamazlar. Tuvaletlerinin geldiğini söyledikleri anda veya siz fark ettikten sonra en hızlı şekilde tuvalete götürmelisiniz.

Lazımlık, çocuğun rahatlıkla ulaşabileceği bir yerde olmalıdır.

Çocuk, lazımlığına eğitim sürecinden önce kıyafetleriyle oturtmak, alışması için  uygun bir çözümdür.

Bazı çocuklar sifon sesinden korkabilir.  Yine tuvaleti yalnızca pis bir yer olarak tanıyan çocukların eğitim süreçleri daha zor olmaktadır. Zaman zaman çocuğun sifonla oynamasına, tuvalete girmesine aşırı tepkiler vermeyiniz…

Çocuğun daha rahat hareket edebilmesi ve lazımlığa oturabilmesini kolaylaştırmak için kendisinin rahatça çıkarabileceği kıyafetleri giydirmeye özen gösterilmelidir.

Tuvalet eğitimine başlanıldığı vakit bez kullanılmamalıdır. Bez kullanmaya devam etmek eğitimi uzatacaktır.

Çocuğa sık sık tuvaleti olup olmadığını sormayınız. Bunun yerine, belli aralıklarla tuvalete birlikte giderek kontrol ediniz.

Tuvaletini artık bezine yapmıyor ise büyük ödüller vermeyiniz, aşırı tepkiler göstermeyiniz. Alkışlamak, çok önemsemek, ödüller vaat etmek, tuvalet zamanını adeta bir tören haline getirmek eğitime ve sonraki sürece zarar verecektir.

Çocuk zaman zaman altına kaçırabilir. Bu durumda ona kızmayınız, bağırmayınız.

Çocuk lazımlığa ya da tuvalete oturduğunda onun yanında kalıp, oyalanması sağlanabilir. Onu tek başına bırakıp gitmek, oturma süresini kısaltacağı için eğitimi güçleştirir.

Çocuğa aferin demek için tüm görevi yerine getirebilmesi beklenmemelidir. Örneğin tuvalete yetişememiş bile olsa tuvalete gitmiş ve pantolonunu çıkarmış olması da övgüyü hak etmektir.

DestekEgitimi

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Kemal dedi ki:

    Çok faydalı oldu, teşekkürler…