ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Hangi Ayda Hangi Balık Yenmeli?

05.11.2015
307
A+
A-

Hangi Ayda Hangi Balık Yenmeli?Mevsimsel değişikliklere göre balığın kalitesinde de farklılıklar görülür. Yılın belli aylarında bazı balıklar daha çok tercih edilir. Her balığın yağlandığı bir ay vardır ve balıklar yağlandığı dönemlerde etleri çok lezzetli olmaktadır. Genel olarak ise yağsız balıklar kızartma için tercih edilirken, yağlı balıklar ızgarada yenir. Balık alırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus balığın taze olup olmadığıdır. Kış aylarında kefal ve hamsi tam olarak yağlanmıştır. Kalkan, Levrek ve Tekir’in en lezzetli olduğu dönemlerdir. İlkbahar’ın en gözde balıkları arasında yer alan Gümüş, Mezgit ve Kırlangıç bol miktarda ilgi görmektedir. Yaz ayları balığın en verimsiz olduğu dönem olarak bilinir. Sardalya, Tekir ve Barbunya nadir bu mevsimin yenilen balıklarıdır.

Eylül ayının gelmesiyle birlikte balık sezonu açılır. Palamut balığı bu dönemde yağmur suyunu yedikçe irileşmiştir. Sonbahar’ın en çok tercih edilen balıkları ise, Lüfer Uskumru, İstavrit’tir. Balık mevsiminin açıldığı şu dönemde hamsinin kasa fiyatı 100 liradan alıcı bulurken, uskumrunun fiyatı ise 200 lira olarak satılmaktadır.

Balığın bol olduğu dönemlerde insanlar ucuz fiyatlara balık yiyerek et ihtiyacını karşılamaktadır. Haşlama yapılacak Kefal, levrek, ve kırlangıç gibi beyaz etli balıkların haşlamasını yaparken balığı soğuk suya koyun kapalı bir kapta kaynamaya yakın sıcaklıkta pişirin. Kokusunu almak ve lezzet katmak için kaynağın balığın içine havuç, kereviz ve soğan atabilirsiniz. Buğulama yapmak için balığı tavaya koyduktan sonra tereyağı ya da sıvı yağ ile çok az suyla harlı ateşte pişirerek balığa lezzet katabilirsiniz. Izgara yapılacaksa eğer balığın iri ve yağlı olmasına dikkat edilmesinde yarar var. Ayrıca, ızgara yapılacak olan yağlı balıkların mevsiminin bilinmesi gerekir. Balıkların pişirilmeden önce temizlenmesi gerektiğini unutmayınız.

Hangi Ayda Hangi Balık Yenmeli?

İlkbahar Ayları: Gümüş, Mezgit ve Kırlangıç
Yaz Ayları: Sardalya, Tekir ve Barbunya
Sonbahar Ayları: Lüfer Uskumru, İstavrit
Kış aylarında: Kefal ve hamsi

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.