ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kıl Dönmesi Hastalığı

18.10.2019
1.606
A+
A-
Kıl Dönmesi Hastalığı

Kıl Dönmesi Hastalığı Nedir? Kıl Dönmesi Hastalığının Teşhis ve Tedavisi

Kıl dönmesi hastalığı (pilonidal sinüs), doğumsal bir hastalıktır. Hastalığın yeri kuyruk sokumu bölgesidir. Sakral bölgeye yerleşimine istinaden ”Kist Dermoid Sakral” ismi de kullanılmaktadır. Bu doğumsal kist hastalığı vücudun her yerinde olabilir ve bölgeye göre isimlendirilir. Bu hastalık büyük çoğunlukla sakral bölgede ortaya çıktığı için sadece bu bölge hastalığı olarak da yanlış bilinmektedir. Her kist dermoid hastalığında kıl olmayabilir ancak vücuda ait başka dokular olabilir (diş, kemik).

Sakral bölge oturmaya bağlı olarak sürekli travmaya maruz kalır ve doku kanlanması bozulur. Havasız kalması, gergin olması, terinde etkisi ile mikropların kolay üremesini sağlar.Bu sebeplerden dolayı kolay iyileşebilecek bir yara bölge koşulları nedeniyle zor iyileşmekte hatta iyileşmediği de olmaktadır. İnfeksiyon ataklarında kistin içi enfekte materyal ile dolduğu için basınç artar ve dayanılmaz ağrılar olur. Müdahale olmazsa birkaç gün içinde kendiliğinden drene olur ancak bu süre ataş yükselmeleri, yerden yere vuran ağrılar sebebiyle oldukça dramatiktir. Bu sebeple enfeksiyonun mümkün olan en kısa sürede drene edilmesi gerekir.

Teşhis

Hasta yüz üstü yarılarak her iki gluteal bölge gergiye alınıp dikkatli bir fizik muayene yapılır. Kistin dışarıya açılan yol veya yolları tespit edilir(kist total olarak çıkarılmazsa tekrarı yüksektir) ve gerekirse özel boyalarla işaretlenir.

Kıl Dönmesi Hastalığı Tedavi

Fenol,gümüş nitrat, alkol, krioterapi uygulanmakta ancak çok tercih edilen yöntemler olmadılar. Nedeni henüz başarılı sonuçlar alınmamasıdır.  Klasik cerrahiye oranla fleple onarımları en iyi sonuç veren yöntemlerdir. Flep onarımında kist tamamen çıkartılır ve komşu bölgelerden deri ve derialtı dokusu damarlarıyla birlikte kist lojuna kaydırılır. Kist dermoidin tedavisinde amaç yarayı gergin olmayacak şekilde kapatmak olmalıdır. Flep tamiri bu gerekçe ile tercih edilmektedir. Diğer bir tercih sebebi ise, hastalıklı bölge dışından gelen dokuda tekrar kist oluşmasının zor olduğudur.

Korunmada gereğinden fazla oturmamak, genital bölgede dahil olmak üzere bu bölgeyi temiz ve kuru tutmak, tüy varsa çekmek terine biraz bırakarak kesmek, sıkı pantolonlardan uzak durmak, terleyen bir organizmaya sahipsek mutlaka genel temizliğe dikkat etmek gerekir.

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Sezgin dedi ki:

    Bilgilendirme için teşekkür ederiz. Harika bir bilgi kaynağı.