ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

MEB’E GÖRE GAME ZARARLI MI?

13.11.2008
392
A+
A-

“MEB’E GÖRE OYUN ZARARLI MI?”

Bilindiği üzere; MEB tarafından Okullara ücretsiz olarak internet erişimi sağlanıyor. Başlangıçta gerek meraktan gerekse de internetin ilgi ve kapsam alanlarından bilgiye erişim yönünde yararlanmayı bilemeyen öğrencilerin ziyaret ettiği sitelerin zararlı içerikleri kaygı vericiydi. Bu nedenle başlangıçta okulların Bilgi Teknolojileri sınıflarında, zararlı içeriklerle beraber bilgisayarlara kötü amaçlı scriptler, yazılımlar indirilebiliyor aynı zamanda veri güvenliklerini de tehlikeye sokuyordu. Bir çok okulda işletim sistemi olarak Windows 98 kullanılıyordu.


Bu işletim siteminden de kaynaklanan tıkanmalar internet erişimine de darbe vuruyordu. Bu nedenlerden dolayı da MEB üzerinden sunulan internet erişiminde önemli sayılablecek bir çok siteye erişim engellendi. Bu sırada okullarda da en az XP işletim sistemi kullanılmakta, İnternet tarayıcıları ise güvenlik açıklarını kapatan çabalarını ısrarlı olarak artırmakta. Bu sevindirici bir durum. Zaman geçtikçe, öğrencilerin bilgiye erişim gereksinimleri ön plana çıkacaktır. Zararlı içeriğe her şeye rağmen erişmeleri mümkünken kendiliklerinden, araştırma, inceleme ders ve ödev amaçlı olarak net teknolojisinin olanaklarından yararlanacaklar. MEB in kendi ilgi alanında birinci derecede bulunan öğretmen, öğrenci ve personelin zararlı denilebilecek içerikten (Pornografik, ayrılıkçı vb.) korunması konusunda haklı olduğu su götürmez bir gerçek. Öyleyse konuyu fazla uzatmadan, bizim başlığı atmamıza neden olan duruma geçelim.

İçinde Oyun Geçen Her Başlık Yasak!
destekegitimi.com’un Çocuk ve Oyun, zeka Oyunları, bahçe oyunları, oyunla öğretim gibi içinde oyun geçen sayfaları yasak. Fen bilgisi dersinde geçen boyun başlıklı bir yazı yasak. Düşünün, gelişim basamaklarının hemen hepsinde geçerli ve yadsınmaz yeri olan “oyun” eğer sayfa başlığı olmuşsa bu sayfa okullarda görülemiyor. Daha da ilginci diyelim ki internet adresine şöyle bir şey yazdınız: www.destekegitimi.com/kazim_koyuncu.html bu sayfaya giremeyeceksiniz. Çünkü Koyuncu da Oyun sözcüğü var. Peki bunlara rağmen bu yasağı aşmak isteyen site yöneticileri neyi yapacaktır. Ya SEO denen Arama motoru optimizasyonunu gözden çıkarıp, sayfa adreslerini; sayfaadresi.com/p?121 gibi yazarak, permalink(kalıcı bağlantı sayfa adresi) kullananmaktan vazgeçeceklerdir ya da kalıcı bağlantılarda içinde oyun geçen sözcükler kullanmayacaklardır.

Son söz: Destekegitimi.com olarak amacımız, üzüm yemek olduğuna göre konuyu sulandırmayacağız. Şöyle ki hangi büyük devlet sitesinin videolarının neden MEB tarafından “yasaklı” olduğunu sormayacağız. Sorduğumuz şey gayet basit; “Bu yasak işini daha fazla komik olmaktan çıkartacak başka teknik yönetmleriniz yok mu?”

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 3 YORUM
  1. cahide dedi ki:

    çocuk gelişimi sürecinde, oyun ve oyunsu süreçlerin bilişsel, duyuşsal ve psikomotor katkılarını tartışmak bile günümüzde boşa zaman kaybıdır. sanırım meb’in boş zamanı çokkk.

  2. erol temur dedi ki:

    Oyunla öğretim ve eğitim, bir çok paket programın yüzde olarak en büyük oranını oluşturmaktadır. Özellikle Özel eğitime gerksinim duyan çocuklarda oyun çok önemlidir. Meb bu teknik sorunu aşmalıdır.

  3. selda diregen dedi ki:

    Facebook vb sitelerin yasaklanması, eğitim-öğretim kalitesinin düşmesini önlemek amaçlı olarak hoş görülebilir. Fakat anlattığınız bu olay çok ilginç. Milli Eğitim Bakalnığı bu durumu çözmelidir.