ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

OHSAS Nedir, Ohsas 18001 Belgesine Sahip Olmak

25.04.2016
1.591
A+
A-
OHSAS Nedir, Ohsas 18001 Belgesine Sahip Olmak

OHSAS: Occupational Health and Safety Management Systems yani İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi demektir. Çalışma hayatında bir çok alanda yönetim işleri vardır. Bu işlerin yürütülmesi sırasında uygulanan yönetim standartları üretim süreçlerini etkilemektedir. Üretim süreçlerinin belirli bir standart da göre yapılması, o iş yerinde ki tertip ve düzeni göstermektedir. Böyle bir standart a sahip olan kuruluşlarda yapılan işin her aşaması dokümante edilmekte böylece yapılacak işin sahibi, süresi, maddi boyutları, yapılan düzenlemenin sonuçları gibi etkenler bir zincirin halkası gibi belirlenebilmektedir. Her zincir halkası son ürüne varan uzun bir zinciri oluşturmaktadır. Bu tür sistemler herhangi bir sorunda sorunun tespiti ve düzeltilmesi için kolaylık ve ivme sağlar. İş Güvenliği Sistemi de uzun bir zincirdir. Bu zincirin halkaları ulusal olarak mevzuata bağlanmıştır. OHSAS bu mevzuatın yürütülmesi sırasında oluşan süreçlerin dokümante edilmesini ve sürekli iyileşmeyi sağlayan bir sistemdir. Kendine özgü uygulama Kılavuzu vardır. Bu Kılavuz TSE den OHSAS 18002 adı ile ücret karşılığında temin edilebilir.
ohsas-18001-sertifikasi
OHSAS, Kamu ve özel sektör ayrımı yapılmadan uygulanabilir bir yapıya sahiptir. Bu işleme başlamak için öncelikle kurumların temel iş sağlığı ve güvenliği tedbir ve dokümantasyonlarını oluşturmaları gerekir. Bu kurum ve kuruluşların mutlaka İş Güvenliği Uzmanı na ihtiyacı yoktur fakat teknik bilgiden uzak alınacak önlemler, faklı riskleri de ortaya çıkarabilmektedir.
Yönetimsel sistemlerin ülkemizde kanuni bir zorunluluğu yoktur. Alınan bu belgeler kurum ve kuruluşa kültür olarak geçebilirse; yapılan işlerin, çalışanların ve hizmet alanların aldıkları ürünün kalitesi artar. Çalışanlar daha güvenli ortamlarda çalışmakta ve daha verimli olmakta, böylece alınan sonuç ürüne yansımış olmaktadır. Kurum kültürü olarak benimsenmemiş, çalışma hayatında yer almayan, sadece dokümantasyon amaçlı yapılan çalışmalar ise bir süre sonra, iş yerinin duvarlarını süsleyen bir belge olmaktan öteye gidemeyecektir.
OHSAS yönetim sisteminin yukarıda anlatıldığı gibi alt yapısı hazırlandıktan sonra, bu belgeyi alabilmek için TSE veya TÜRKAK dan onaylı herhangi bir akredite kuruluştan danışmanlık istenilebilir veya bu belgeyi almak için başvuruda bulunulabilir.Bu kurumun ilgili kişileri kuruluşunuza gelip gerekli çalışmayı yaptıktan sonra 3 yıllık bir süre için bu belgeyi almaya hak kazanabilirsiniz. İşlem sırasını tekrarlarsak
1- İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili mevzuat da yapılması gereken çalışmaların yapılıyor olması
2- OHSAS 18002 uygulama kılavuzuna sahip olunması
3- Gereken düzenleyici, önleyici, faaliyetlerin yapılmış olması
4- TSE den veya TURKAK dan Akredite kuruluşa danışmanlık ve belge için başvuru
5- Kuruluş tarafından yapılacak olan değerlendirme
6- 3 yıllık OHSAS 18001 belgesine sahip olmak

Oğuzhan Koyuncu
Eğitimci – İş Güvenliği Uzmanı
(Kisgud Üyesi)

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.