ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Okulda En Çok Görülen İş Kazaları

13.12.2015
2.994
A+
A-

Kamuda İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları Derneği (KİSGUD) Yönetim Kurulu Başkanı Şahbender Korkmaz’a göre, Okullarımızda en çok dolap düşmesi, elektrik çarpması ve zehirlenme vakaları meydana gelmekte. Geçmiş kaza istatistiklerinde açık olarak görüldüğü gibi okul ve benzer kurumlarda üzücü ölümlü veya ağır yaralanmalı kazalarda belirtilen unsurlar öne çıkıyor. Dolap düşmesinin, dolapların duvar veya bulunduğu platforma sıkıca sabitlenmesi ve belirlenen sürelerde periyodik olarak kontrol edilmesi ile önüne geçmek mümkün. Yine aynı şekilde anaokulu ve kreşler başta olmak üzere önemli kaza oranına sahip olan lavabo düşmelerinin önüne geçmek de basit önlemlerle mümkün. Düşme, eşya düşmesi şeklinde olduğu gibi şakalaşma ve koşma gibi tehlikeli hareketlerden kaynaklı düşürülme şeklinde de olmakta. Bu konuda da yapılması gereken aslında eğitim ve uyarı levhaları gibi basit adımlardan ibaret.
İş Sağlığı Güvenliği ilkelerinin okullarda benimsetilmesi, bu konudaki çalışmaların ise teşvik edilmesi gerekli. Okullarda meydana gelen kazaların bir kısmı da özellikle mesleki teknik Anadolu liseleri gibi uygulamaların olduğu okullarda görülen zehirlenmeler, elektrik çarpmaları. Kisgud başkanına göre kamu kurumlarındaki elektrik tesisatlarının önemli bir iyileştirmeye ihtiyacı var. Bu konuda atılacak adımlar okul/kurum müdürlerinin çabasını aşıyor. Keza aynı şekilde kurum ve okulların fiziki yapısı, ideal acil eylem planlarına uygunluk göstermiyor.

Okullarada En Çok Görülen İş Kazaları

6331 Sayılı İSG Kanunun tamamen uygulanacağı 1 Temmuz 2016’den itibaren kanunun gerekleri üzere tam süreli uzman ve hekim görevlendirilmesi gereken kurumlarda iSGB kurulacak. Bu da uygun bir iş güvenliği odası ve iş yeri hekimi odası anlamına geliyor. Bu özelliklere sahip olan kurumları şanslı olarak nitelendirmek gerekecek. Elbette ki Kurumsal görünüm açısından bir artı. Ancak esas önemi sağlık takibi ve uygun önlemlerle sıfır meslek hastalığı hedefi. Yine çok büyük oranda önlenme potansiyeline sahip olan iş kazaları.

Kamu Kurumlarında,özellikle okullarımız için İş Sağlığı ve Güvenliği Önlemlerinin henüz konuşulmadığı 2008 tarihinde sitemizde yazdığımız bu yazdı da da belirttiğimiz gibi aslında tehlike sınıfı olarak az tehlikeli olsa da ölümlü kazalar halen sürmekte. Bu yazıda çok kısa olarak değinilen;
“Okullarda en sık görülen kazalar şunlardır: Yaralanmalar, kesikler, burun kanaması, burkulma ve ezikler, kırık ve çıkıklar, yanıklar, bayılma, bilinç kaybı, sara nöbetleri, zehirlenmeler ve yabancı cisimlerdir.”  İfadesinin bize verdiği fikir ise ne yazık ki önleyici tedbirlerin o yıllardan beri halen hakkıyla verilmeyişidir…

Burçak TREAS
Destek Eğitim
Editör

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 3 YORUM
  1. Bengü dedi ki:

    iş kazalarından sonra yapılması gerekenler büyük önem taşımaktadır. Özellikle gerekli bildirimin ve kaza raporu yükümlülüğünün yerine getirilmemesi durumunda 7 bin tl ye kadar idari para cezaları söz konusudur.

  2. Rahime dedi ki:

    Bir ilkokulda sınıf öğretmeni olarak çalışıyorum kimya mühendisliği mezunuyum iş güvenliği c sınıfı uzmanlığını 2013 de aldım bize böyle bir görev verilecek mi? olaya vakıf değilim okullarda iş güvenliği ile ilgili eğitim istiyorum

  3. Sarp dedi ki:

    Okullara yönelik iş güvenliği galiba lafta kalmaya mahkum… 2020 ye kadar erteleme…