ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

UNESCO HAKKINDA YAZI

13.11.2009
519
A+
A-

Birleşmiş Milletler “Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü” Hakkında
4 Kasım 1946 tarihinde 44 ülke tarafından İngiltere’nin başkenti Londra’da yapılan bir toplantı sonrasında kurulan UNESCO Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization),İngilizce olarak kısaltılmış halidir. UNESCO’nun Merkezi Paris’tedir. UNESCO’nun amacı; eğitim, bilim ve kültür alanında çalışmalar yaparak barışın ve güvenliğin korunmasına, insan hak ve özgürlüklerine katkıda bulunmaktır..

Birleşmiş Milletler’in bir uzmanlık örgütü olan UNESCO da 2. Dünya Savaşı sonrası, Yeni Dünya Düzeni de denilen, Küresel yapılanma sürecinde doğmuştur. BM’nin uzmanlık örgütü olduğu için, BM’ye üye olan bütün ülkeler UNESCO’nun da doğal üyeleridir.

Faaliyetleri:

UNESCO, tüm dünyada Bölge Merkezleri’ne sahiptir. Çalışmalarının temelini eğitim, bilim ve kültür konuları oluşturur. Görünüşte bu konularda geri bıraktırılmış, yoksul ülkelerin geliştirilmesini amaçlayan UNESCO, bu doğrultuda raporlar hazırlayarak, değerlendirmeler yapar ve sonuçlar çıkarır. Bu çalışmalarda yoksul bırakılmış ülkelerin içinde bulunduğu kötü koşullar açığa çıkmaktadır.

BM’nin bir kuruluşu olan UNESCO da diğer BM uygulamalarıyla eleştiri odağı olmaktadır. Eğitim alanında okuma-yazma oranını arttırmayı ve eğitim seviyesini yükseltmeyi amaçlamasına rağmen uygulamalar yetersizdir.Eğitim konusunda çeşitli çalışmalar, programlar yayınlayan UNESCO’nun eğitim,bilim ve kültür alanları için de çalışmalar yürütmektedir.

UNESCO’nun ülkemizde de yürüttüğü faaliyetler vardır. Örneğin bunlardan ikisi Ürgüp Göreme bölgesinde ve GAP’ta UNESCO’nun desteğiyle düzenlenen kurslardır. Unesco’nun,diğer faaliyetlerine de tarihi eserlerin korunması için yapılan çalışmalar örnek olarak verilebilir. UNESCO’nun bir çok ülkede Tarihi eserlerin korunması için faaliyetleri olduğu bilinir.
UNESCO’NUN YAPISI:

UNESCO’nun yapısı üç ana organdan oluşur. Bunlar;

1)Genel Kurul:

Genel Kurul UNESCO’nun en yüksek karar organı ve tüm üye devletlerin temsilcileri aracılığıyla kendilerini ifade ettikleri yerdir. UNESCO’nun uygulayacağı politika, program ve bütçesi burada belirlenir.

2)Yönetim Kurulu:

Genel Kurul tarafından belirlenen 45 üye ülkeden oluşur. Yönetim Kurulu, hazırlanan programların uygulanmasından sorumludur. Yılda en az iki kere toplanır.

3)Sekreterlik:

Paris’te bulunan sekreterlik, bir genel müdür başkanlığında 3500 görevliden oluşur. Bu görevlilerin büyük bölümü merkezden uzakta yürütülen projelerin uygulamasında görevlidir. Sekreterlik, Yönetim Kurulu’nun önerisi üzerine Genel Kurul tarafından 6 yıl için belirlenen Genel Müdür tarafından yönetilir.

BM Çocuklara Yardım Fonu
UNICEF, dünya çapındaki bir örgütlenmedir. Dünya çocuklarına yönelik istatistiksel çalışmalar yapar, çeşitli yardım faaliyetlerini organize eder.

UNICEF, salgın hastalıklarda, felaketlerle mücadelede, açlıklardan, çatışmalardan zarar gören halklara gıda yardımı yapılmasında hazır olur.

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.