ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Vitaminler Hakkında Genel Bilgiler

23.12.2019
3.684
A+
A-
Vitaminler Hakkında Genel Bilgiler

Vitamin sözcüğü Polonyalı, biyokimyacı Casimir Funk tarafından 1912’de kullanılmıştır. Vita Latince, hayat demektir, -amin son eki ise amin sözcüğünü kastetmektedir. Zira o dönemde tüm vitaminlerin amin oldukları sanılmaktaydı. Bugün bunun yanlış olduğu bilinmektedir. Vitaminler besinlerimizde bulunmadığı zaman, metabolizmada bozukluklara yol açabilirler. Vitaminler vücudun sağlıklı gelişimi, sindirim fonksiyonları, enfeksiyonlara karşı bağışıklık kazanması açısından oldukça gereklidir. Ayrıca vücudumuzun karbonhidrat, yağ ve proteini kullanmasını da sağlarlar.

Vitaminler Hakkında Genel Bilgiler

Vitaminler vücutta “yakılmaz”, yani vitaminlerden doğrudan enerji (kalori) alınmaz. Vücut, her vitaminden gerekli olan miktarın kan dolaşımında sürekli mevcut olmasını sağlar. Suda çözünen vitaminlerin fazlası vücut sıvıları ile atılırken, yağda çözünen vitaminlerin fazlası ise yağ dokusunda depolanır. Depolandıkları için yağda çözünen vitaminlerin aşırı dozu zararlı olabilir. Özellikle vitamin A ve D’nin tüketiminde dikkatli olmak gerekir. Vitaminler bütün hücrelerde az miktarda depolanır. Bazı vitaminler ise büyük ölçüde karaciğerde depolanır. Örneğin karaciğerde depolanan A vitamini hiç vitamin almayan bir kişiye 5-10 ay kadar yetebilir ve karaciğerin D vitamini deposu dışarıdan hiç D vitamini almayan bir kişi için genellikle 2-4 ay kadar yeterlidir.

Suda çözünen vitaminlerin vücutta depolanma oranı nispeten düşüktür. Bu, özellikle B vitaminlerinin birçoğu için geçerlidir. B kompleks vitaminleri eksik alan bir kişide bu eksikliğin belirtileri bazen birkaç günde ortaya çıkar. B12 vitamini bunun dışındadır, çünkü B12’nin karaciğerdeki deposu kişiye bir yıl veya daha uzun süre yetebilir. Suda çözünen bir başka vitamin olan C vitamininin yokluğu birkaç haftada belirtilerin ortaya çıkmasına yol açabilir. C vitamini eksikliğinden kaynaklanan skorbüt hastalığı ise 20-30 hafta içinde ölümle sonuçlanabilir.

Vitamin türleri

Herkes tarafından bilinen 13 vitamin vardır. Bunlar temelde, yağda çözünenler ve suda çözünenler olarak iki gruba ayrılır, ama gerçekte 20 vitami vardır. En küçük vitamin A,C,D,K,ve H vitaminleriylken, en büyük vitamin türü E vitaminidir. Orta boy moleküllü B vitaminleri ise pek kullanılmaz.

Dört vitamin türü, yağda çözünebilir ve bu sayede vücudun yağ dokusunda depolanırlar. Bunlar: A vitamini, D vitamini, E vitamini ve K vitamini.

A Vitamini

Göz sağlığı için çok önemlidir. E vitaminiyle alınırsa daha iyi gözlere sahip olunur. Yumurta, avokado,karaciğer,süt,havuç,sebze,ceviz gibi besinlerde vardır. Oluşumu sırasında böbreklerin rolü vardır. Zaten A vitamini böbreklerde bulunan tek vitamindir.

D Vitamini

Balık yağı( Balık hapı ), tereyağı,yumurta,süt,kaymak vb. besinlerde bulunur. Oluşumu sırasında güneş ışığının rolü vardır. Kalsiyum ve fosforun kandaki dengesini korur.Fazlası karaciğerde depo edilir. Tüketilmemesi durumunda raşitizim (kemik yumuşaması,omurga kamburlaşması,uzun kemiklerin eğrilmesi)hastalığı görülebilir…

E Vitamini

. E vitamini sinir sisteminin, kasların, hipofiz ve sürrenaller gibi endokrin bezlerin ve üreme organlarının fonksiyonları için öneme sahiptir. .Bitkisel ve sıvı yağlarda, kırmızı et, tahıl,tahıl ürünleri vb. lerde bulunan E vitamini eksikliğinde kaslar gelişemez.

K Vitamini

K vitamini, yeşil sebze, çay ve ciğerde bulunan ve kan pıhtılaşmasında önemli bir yeri olan vitamindir. Yetersizliğinde pıhtılaşmada sorunlar ve aşırı kanama ortaya çıkar.Ama bazen kan pıhtılaşmaz.Çünkü bir hastalık kanın pıhtılaşmasını engeller.

Suda çözünenler

Diğer dokuz vitamin türü ise suda çözünür ve pek çoğu vücutta depolanmaz. Bunlar: C vitamini, Tiyamin (B1), Riboflavin (B2), Niyasin (B3), Pantotenik asit (B5), Piridoksin (B6), Kobalamin (B12), Biyotin, Folik asit (folacin).

C Vitamini (Askorbik Asit)

C vitamini veya askorbik asit, turunçgiller, koyu yeşil sebzeler ve patateslerde bulunan ve kollajen sentezinde yer alan, antioksidan bir vitamindir. Ayrıca demir emilimini de olumlu etkiler. Yetersizliğinde eklem ağrıları, yaraların geç iyileşmesi, skorbüt gibi sorunlara neden olabileceği gibi enfeksiyonlara karşı kişiyi daha zayıf kılar. Küçük yaşlarda diş eti kanaması ve grip C vitamini eksikliğinde, fazlalığında da ishal vuku bulur.

B1 Vitamini (Tiyamin)

Yumurta ve ciğer gibi gıdalarda bulunan, karbonhidratlardan enerji üretilmesine yardımcı olur.

B2 Vitamini (Riboflavin)

tahıllar, et ve ciğerde bulunan bir vitamindir. FAD’ın içeriklerindendir. Yetersizliğinde ariboflavinoz görülebilir.

B3 Vitamini (Niyasin)

et, balık ve kuruyemişlerde bulunan ve NAD ile NADP koenzimlerinin içeriklerinden olan, solunum için önemli bir vitamindir. Yetersizliğinde pellagra görülebilir.

B5 Vitamini (Pantotenik Asit)

Birçok gıdada, özellikle de ciğer ve baklagillerde bulunan önemli bir vitamindir.
A vitamininin içeriği olan pantotenik asit, karbonhidrat ve yağ metabolizmasında yer alır. Yetersizliğinde yorgunluk ve uyuşukluk hissedilebilir.

B6 Vitamini (Piridoksin)

et, sebze ve tahıllarda bulunur ve protein metabolizmasındaki 60’dan fazla enzime koenzimdir. Yetersizliğinde anemi, ağız ve gözlerde yara görülebilir.

B12 Vitamini (Siyanokobalamin)

Siyano Kobalamin veya B12 ciğer, balık ve süt ürünlerinde bulunan ve DNA metabolizmasında koenzim olarak yer alan bir vitamindir. Alyuvarların olgunlaşmasında da gereklidir. Yetersizliğinde anemi ve kilo kaybı görülebilir.

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 20 YORUM
  1. Erman yiğit dedi ki:

    Vitaminler hakkında yazılmış en iyi ödevdir diye düşünüyorum.

  2. Sezgin dedi ki:

    Vitaminleri doğal yollardan almaya gayret göstermek lazım arkadaşlar. Vitamin haplatrına hücum etmeyiniz. Her şeyin doğal yolla alınanı daha makbuldür.

    1. Helin dedi ki:

      Gerçekleri söyleyen yazan destekegitimi.com teşekkürler sana.

  3. Vitaminler dedi ki:

    Çok güzel bir yazı olmuş.. Teşekkürler.

  4. helinNirvana temel dedi ki:

    Evet harikasınız.
    Vitaminler Hakkında Genel Bilgiler

  5. helin dedi ki:

    Vitaminler Hakkında Genel Bilgiler

  6. Mahir dedi ki:

    Vitaminler hakkında her duyduğunuza inanmayın. Her besinden dengeli olarak tüketin. Doğal olanlarını tercih edin, sağlıklı yaşayın.

  7. liam payne dedi ki:

    thank you 😀

  8. Berra dedi ki:

    Vitaminler hakkında güzel hazırlanmış bir yazı. Ben çok faydalandım. Hatta bu yazıyı kısaltıp aynen yazdım da diyebilirim.

  9. Rıza dedi ki:

    Vitaminler Hakkında Genel Bilgiler yazınız inanın bana çok işime yaradı. teşekkürler.

  10. bilge ceylan dedi ki:

    çok güzel çok beğendim harikaaaaaaaaaaaaaaaa

  11. asu dedi ki:

    Cok guzel isime cok yaradi

  12. emre şimşek dedi ki:

    çolk ğüzel abi bu site

    1. muhammed alkan dedi ki:

      aynn öyle kardeşim

  13. Ayşenur sarafırat dedi ki:

    Ay kısa diyorsunuz bürsürü yazıyorsunuz ama yinede güzel işime yaradı.

  14. Ayşenur sarafırat dedi ki:

    Ya çok güzel yaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

  15. nazlı ugur dedi ki:

    süper

  16. burak işleyen dedi ki:

    Süper bi site

  17. Vitaminler dedi ki:

    Vitaminler Hakkında Genel Bilgiler yeterli mi değil. Yani şöyle demek gerekli Vitaminler Hakkında Genel Bilgiler
    yetmez ama evet 🙂

  18. Ömer dedi ki:

    teşekkürler!!