ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

AMİPLİ KOLİT HAKKINDA GENEL BİLGİLER

06.01.2020
1.623
A+
A-
AMİPLİ KOLİT HAKKINDA GENEL BİLGİLER

AMİPLİ KOLİT

İshaller önemli sağlık sorunlarından biridir. İshallerin sebeplerinden biri olan genel olarak amebiazis olarak adlandırılan, Entemoeba Histolitica’nın neden olduğu dünyanın her yerinde görülebilen taşıyıcılıktan apseye kadar birçok formda karşımıza çıkan bir enfeksiyon hastalığıdır. Amip, barsak ve barsak dışı enfeksiyon yapar. Barsak dışı enfeksiyonlar parazitin sindirim sisteminden geçip kan yoluyla yayılmasıyla oluşur.

Amipli kolit ise, enfekte kistlerin sindiririm sistemine geçmesinden 15-60 gün sonra alt karın ağrısı ishal ile başlayan ciddi sıvı elektrolit kaybına neden olabilen, barsak delinmelerinin de bazen eşlik ettiği, kanlı ishal ile seyreden bir tablodur. İshaller, inflamasyon ve ülserlerin yol açtığı hasarlar sonucunda barsak hareketlerinin artması ile olur. Dizanterili hastalar 10-15 kez dışkılama ihtiyacı duyarlar. Dışkı çoğunlukla kan ve mukustan oluşur. Ateş yüksekliği olabilir. Serolojik testler yapılabilir ancak kesin tanı gaita incelemesinde parazitin görülmesi sonucunda konur. Tıbbi olarak metranidazol ve sıvı destek tedavisi yapılır. Korunma da suların bakteriyel analizi, sebze ve meyvelerin iyi yıkanmış olması, genel hijyen kuralları önemli hususlardır.

Opr. Dr. Muharrem Yılmaz

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.