ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

ANAL FİSSÜR HAKKINDA GENEL BİLGİLER

10.08.2009
271
A+
A-

Anal fissür anorectal hastalıklar içinde önemli bir yer tutar. Anal fissür anal kanal içinde, deri-mukoza bileşkesinden dişli hatta kadar(3-5cm. içerisi) uzanabilen çatlaktır. Fissürün arka tarafta sık olmasının nedeni ise bölgenin esneme kabiliyetinin az olmasındandır. Dışkılama esnasında ağrı ve kanama başlıca semptomlardır. Akut veya kronik olabilir ve her yaşta görülebilir. İki aylık tedavi sonrasında iyileşmeyen olgular kronik anal fissür olarak tanımlanır. Kronik fissürlerde iç taraf uçta anal papilla, dış tarafta cilt çıkıntısı eşlik eder. Çoğunlukla arka ve ön tarafta yerleşir. Bu lokalizasyon dışında yan anal fissürlerde Crohn hastalığı, Ülseratif kolit, Sifiliz, tüberküloz, lösemi veya başka bir kanser hastalığı ve HIV akılda tutulmalıdır.

Anal fissürde neden genellikle kabızlık ve zorlu defekasyona bağlı ıkınmadır. Anal fissürde, genelikle kronik fissürde darlık veya spazm mevcuttur, defekasyonda ağrının genellikle nedenidirler ve kanamayı da artırabilirler. Anal fissür tedavi edilebilir bir hastalıktır ve hemoroid hastalığından tamamen farlı olmasına rağmen bulguların benzerliği nedeniyle hastalar tarafından sıklıkla karıştırılmaktadır. Akut fissürün tedavisinde; ılık su oturma banyosu, dışkı yumuşatıcıları, internal sifinter gevşeticileri; %2 gliseril trinitrat pomad veya izosorbid dinitrat,topikal anestezikler, ağrı kesiciler kullanılır. Kronik anal fissürde ise akut fissür tedavisindeki prosedür uygulanır yanıt alınamazsa kas gevşetici olarak botilinum toksini uygulanabilir. Anal dilatasyon; kısa süreli bir genel anastezi veya lokal anastezi altında yapılması tercih edilen bir açma-genişletme- gevşetme girişimidir ve kronik olgularda tercih edilebilir. Cerrahi tedavi ise tıbbi tedaviye yanıt alınamayan olgularda uygulanır; lateral internal internal sifinteratomi yapılır.

Op. Dr. Muharrem YILMAZ

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.