ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

ANTROPOLOJİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER

11.07.2009
635
A+
A-

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi, ve üniversitelerin Fen Edebiyat Fakültelerinde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Mesleğin eğitimine girebilmek için,
Lise veya dengi okul mezunu olmak,
Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) “ Antropoloji” lisans programı için yeterli “Eşit Ağırlık 2 (EA 2)” puan almak,
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Tercih Bildirim Formunda
“Antropoloji” lisans programı ile ilgili en az bir yükseköğretim programını tercih etmek gerekmektedir.

Bu yükseköğretim programında öğrenim görmek isteyen adaylar, liselerin “Türkçe-Matematik” alanlarından mezun iseler, ÖSYM tarafından yapılan Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) sonucunda diğer alanlardan mezun olanlara göre daha yüksek bir ağırlıklı puan elde etmekte ve öncelikle yerleştirilmektedirler.
Ancak, kendi alan/kol/bölümleri dışında bir yükseköğretim programını tercih eden adayların yerleşme şansı azalmaktadır.

EĞİTİM SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Antropoloji programında eğitim süresi 4 yıldır.
Eğitim süresince :
1. yılda; Biyolojik ve kültürel antropoloji bilimlerinin kapsamını tanımlayan temel nitelikli giriş dersleri. Bunlara ek olarak, antropoloji ile yakından ilişkili olan biyoloji, sosyoloji, tarih, uygarlık tarihi, arkeoloji, felsefe, doğa tarihi gibi alanlardan giriş dersleri verilir.
2. yılda; İnsan biyolojisi, insan bedeninin ölçülmesi, istatistik, genetik, antropoloji kuramları, akrabalık sistemleri, alan araştırması gibi daha spesifik alanlara temel oluşturacak; insanı biyolojik ve kültürel açıdan incelemede yardımcı olabilecek temel dersler verilir.
– 3. ve 4. yılda; Antropoloji biliminde uzmanlaşma gerektiren dersler verilmektedir. Biyolojik antropoloji alanında çalışacak olanlar için, evrim ve evrim düşüncesinin gelişimi, canlılığın evrimi, insan evrimi, insanda büyüme ve gelişme, insanda biyolojik çeşitlilik, adli antropoloji, diş antropolojisi, paleopatoloji, beslenme, ergonomi, insanın kültürel yapısının değişimi vb. kültürel antropoloji alanında çalışacak olanlar ise din, cinsiyet, ekonomi, ekoloji, kültürel değişim, tıbbi antropoloji, dil antropolojisi, psikolojik antropolojisi, kent ve sanayi antropolojisi, geleneksel toplumlar, ekonomi vb. insan toplulukları ve kültürleriyle ilişkili özelleşmiş dersler verilir.
MESLEKTE İLERLEME

Üniversitelerde Öğretim elemanı olarak görev alanlar akademik kariyer yapabilirler. (Araştırma Görevlisi, Doktor, Yard. Doç., Doçent ve Profesör) Başka işyerlerinde çalışanlar ise gösterecekleri performansa ve gerekli diğer şartları yerine getirmeye bağlı olarak yönetim kadrolarında yer alabilirler.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

Üniversite eğitimi süresince Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun sağladığı kredi ve yurt imkanlarından yararlanabilirler. Ayrıca, kamu ve özel kurum ve kuruluşların sağladığı burs olanaklarından faydalanabilirler.
Antropologlar, kamu kesiminde çalışırlarsa 657 sayılı Devlet Memurları kanununa tabi olarak Genel İdare sınıfına göre belirlenmiş olan ücreti alırlar.

Özel kesimde çalışanlarsa çalıştıkları işyerine ve yaptıkları işe göre farklı kazanç elde edebilirler.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili eğitim kurumları,
Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Bilgi Merkezi,
Bünyesinde Meslek Bilgi Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. sümeyye dedi ki:

    antropologlar ne kadar maaş alır