ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Çocuklarda Tırnak Yeme

09.12.2012
360
A+
A-

Tırnak Yeme DavranışıTırnak Yeme,  sürekli olarak tırnaklarını yeme davranışıdır. Tırnağı dişlerle koparma, bazen koparılan parçayı yutma, tırnak kenarındaki etleri koparma gibi çeşitli biçimlerde görülebilir. Yetişkinliğe kadar sürebilen bozukluk, çocuğun gerginlik, sıkıntı ve öfkesini dışa vurumu olarak kabul edilir. Daha çok anne babasıyla sağlıklı iletişim kuramayan, hassas yapılı, kuşkulu ve sinirli çocuklarda olur.
3–4 yaşlarında başlayan bu davranış, ergenlik döneminde de artabilir. Çocuklarda %33’ olan görülme oranı ergenlik çağında %4045’e yükselir. Nedenleri ve çözüm yolları parmak emmeninkine benzer.

Tırnak Yeme Davranışının Olası Nedenleri:
Baskıcı, otoriter veya ilgisiz aile tutumları, çocuğa aşırı kızılması, karışılması, anne babanın aşırı kaygılı ve zorlayıcı olması, çocuğun ailede tırnak yiyen birini örnek alması, saldırganlık dürtülerinin bu şekilde dışa vurulması ve ergenlik döneminde gerilim ve çelişkilerin artması, ergenin çevresinden kabul ve onay görme ihtiyacı.
Çocuğunuz tırnak yiyorsa:
• Çocuğunuza gerek bu, gerek de diğer davranışlarında baskıcı ve eleştirel davranmayın.
• Çocuğunuzun hangi durumlarda tırnak yediğini belirleyip bu durumları ortadan kaldırmaya çalışın. Örneğin sinirlendiğinde veya korktuğunda tırnağını yiyorsa onu sakinleştirmeye çalışın. Onu kızdıracak, korkutacak hallerden ve yerlerden mümkün olduğunca uzak tutun. Acı biber sürme, eldiven takma gibi yöntemler kullanmayın.
• Davranışı bir süre görmezlikten gelin. Eğer çocuk tırnağını ilgi çekmek için yiyorsa tepki verilmesi, ona ilgilenildiği hissini yaşatacağından davranış pekişir. Tırnağını yemeye başladığında fark ettirmeden dikkatini başka yöne çekin, elini meşgul edebilecek görevler verin. Televizyon seyrederken, oyun oynarken, ağzını çiğneyecek bir şeyle meşgul edin.
• Tırnağını yemediği zamanlarda onu kutlayın. Onunla anlaşma yapıp belli bir süre tırnak yemezse ödüllendirileceğini söyleyin. Örneğin 12 dakika tırnak yemezse yıldız verin, yıldızların sayısı 10 olduğunda kararlaştırdığınız ödülü verin. Sonraki zamanlarda süreyi aşamalı olarak artırın.
• Onu aşağılamadan davranışından caydıracak sözler söyleyin. “Tırnak yeme, en güzel eli çirkin yapar” gibi.
• Kendine güvenini artırmak için ona küçük sorumluluklar verin ve başardığında onu güzel sözlerle ödüllendirin. Her işi başarabileceğine, bazen başarısız olsa bile sonra onu düzeltebileceğine, bu sorunun da üstesinden gelebileceğine inanmasını sağlayın.
• Tırnaklarını derinden keserek yemesini engelleyin.
• Davranışın önüne geçemiyorsanız bir uzmana başvurun.

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM