ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Goalballde Vefa ve Arkadaşlık

28.06.2013
509
A+
A-

Birçoğumuz tarafından pek fazla bilinmese de Goalball (golbol), görme kabiliyeti doğuştan veya sonradan kaybedilmiş bireylerin yaptığı bir spor branşıdır. Alman menşelidir ve 1946 yılından bu yana oynanan, seyirci açısından sessiz ve heyecanlı, görme engelli sporcu açısından sesli ve heyecanlı bir oyundur.

Bu sporun kendi içinde yüksek dozda vefa, arkadaşlık, dayanışma, yardımlaşma, ittifak, iletişim ve gaye barınmakta. Bir nebze de ümmetvari duygu bulunmaktadır. Öğrenciler bir amaç uğruna her türlü farklılıkları ve özellikleri ile bireysel ve özerk olmakla beraber goalballde başarıya ulaşmak için kuralları da ihlal etmeden ümmetvari bir şekilde team ve landing areada verdikleri mücadele buna çok iyi örnek teşkil etmektedir.

Goalballde Vefa ve Arkadaşlık
Fakat bu branşın dışında bu özellikleri ve güzellikleri göremiyoruz. Sporcular müsabaka sonrası bu duyguların dışına çıkmakta ve nadiren dahi olsa yekdiğerinin farklılıklarını kabullenememekte, gaye ve engellidaş arkadaşını dışlayabilmektedir.

Maalesef goalballe dışarıdan yön verenlerde bu duyguların hemen hemen hiçbirisine rastlayamamaktayız. Nadiren de olsa hizmet eden ve menfi menfaat gütmeyen arkadaşlarımız yok da değildir. Tespitlerimiz onların dışındadır. Eğer goalballün gelişmesi, yayılması ve başarısı ise derdimiz menfi menfaat ve kişisel çıkar olmamalıdır endişemiz.

İki boyutta incelenebilir. İlk boyut; Bu boyut maneviyata dayanmakta ve psikolojik ve mental etkisi bulunmaktadır. Örneğin; başarılı arkadaşların başarısını desteklemek, den’siz çıkarların peşinde koşmamak, köhnemiş sinsi ve gizli planlarla menfaat içerisinde olmamak, kendi çevresine hizmet telaşı gütmek, kendisine rakip gördüklerini uzaklaştırmak ve küstürmek uğruna lobi çalışması yapmak. Bunların öneminin yanında kulüpsel olarak da birlik içinde olmak ve ferdi kulüp menfaati yerine goalball menfaatini baz alarak yekvücut olmak ve dört-beş oy uğruna kulüp kişiliğinden ödün vermemek gibi özetlenebilir.

İkinci boyut; Maddi boyutu ağırlıktadır. Mesela; ülke genelinde goalball kulüplerine her türlü maddi ve manevi destekte bulunmak, iki turnuva yerine birçok turnuva yaparak müsabık olmalarını sağlamak, özellikle gerçek manada lige geçmek, sporcu ve takım başarılarını teşvik amaçlı ödüllendirmek ve bunun için kaynak ayırmak ve ayrılan kaynakları gezi amaçlı yurt dışı seyahatlere ve levellere harcamamak, çok önemlidir ki sürekliliği olan uluslararası turnuvaları ülkeye getirmek gibi sıralanabilir.

Özetle goalball vefa, arkadaşlık, dayanışma, yardımlaşma, ittifak, iletişim ve gaye ile ilerleyebilir. Yoksa kişisel menfaatler ve çıkarlar uğruna sadece psikolojiler bozulur ve her zaman yerinde sayılır.

Metin AYHAN
Goalball Antrenörü ve Hakemi
Ocak 2013
Mûş

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 4 YORUM
  1. Vefa dedi ki:

    Vefa mı? Goalball mi? Başarı mı? Ankara mı? Federasyon mu?

  2. zafer adem dedi ki:

    Vefali kardeşim benim, yazi cok güzel ama kısaca; kuyu kazma, bencillik ,menfaat, sahte yüzler..

  3. metin ayhan dedi ki:

    zafer gerçekten çok özlemişim seni.

  4. Seyfettin Hoca dedi ki:

    biraz önce golbol ve adalet yazınızı okudum. gerçekten ilginç yaklaşımlar. tebrikler. fakat aynen sıkıntılar war ve dewam ediyor. burası tirkiye her şey olur.