ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Göçlerin En Büyük Nedeni İşsizliktir

03.11.2015
489
A+
A-

Göçlerin En Büyük Nedeni İnsanların ekonomik, siyasal ve doğal sebeplerden dolayı yer değiştirmesine göç adı verilir. Göçlerin çok büyük bir kısmını ekonomik sebepler oluşturmaktadır. Göçler iki kategoriye ayrılmaktadır. Bunlardan ilki iç göçlerdir; İç göçler ülke sınırı içinde gerçekleşen göçler olarak tanımlanır. İç göçlerin nedenleri arasında en dikkat çekeni ise, kırsal kesimdeki hızlı nüfus artışıyla birlikte toprakların bölünmesi ve ailelerin geçimini sağlama konusunda sıkıntıya düşmesi olarak gösterilir. Buna bağlı olarak kırsal kesimde iş imkanlarının sınırlı olması insanların geçimini zorlaştırmaktadır.

Kentlerde sanayinin gelişmiş olmasının sonucunda iş imkanlarının ve gelir kaynaklarının çokluğu göçe neden olmaktadır. Kentlerde insanlara sunulan sağlık, eğitim gibi hizmetlerin kırsal kesimden daha iyi olması başlı başına göçlerin nedenleri arasındadır. İç göçlerin sonunda ülke nüfusunda dengesiz bir dağılım söz konusudur. Düzensiz kentleşme sonucunda sanayi tesislerinin kent içinde kalması altyapı sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Kırsal alandan göç alan büyük şehirlerde, işsizliğin artması ve aşırı nüfus birikmesi meydana gelir. Ayrıca, göç veren bölgelerde tarım alanlarının boş kalması ve hayvancılığın gerilemesi göçün sonuçları arasındaki yerini alır.

İç göçlerin yanı sıra bir ülkeden başka bir ülkeye olan göçlere dış göç denir. Dış göçlerin en önemli nedenleri arasında savaş, zulüm ve ekonomik sıkıntılardır. Dış ülkelere olan bir diğer göç ise beyin göçüdür, iyi eğitim görmüş, donanımsal anlamda kendini geliştirmiş insanlar yurt dışına göç etmektedir. Bir başka göç çeşidi olan mevsimlik göçlerde ise insanlar genellikle yılın belli dönemlerinde gerek tarım gerek sanayi gerekse turizmde çalışmak için farklı bir şehire gider. Kısa süreli olan bu göçler, her sene düzenli olarak yapılmaktadır. Mevsimlik göçlerin en büyük nedeni ise ekonomik beklentilerdir.

Göçlerin Nedenleri arasında ilk sırayı, iç ve dış savaşlar hariç işsizlik almaktadır. Bundan dolayı, işsizlik sorunu çözüldüğünde, önemli bir toplumsal sorun da kendiliğinden çözülmüş olacaktır.

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Figen dedi ki:

    göçlerin nedenleri ve sonuçları üzerine yazılan en sade, en güzel yazı.