ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

HER 10 KİŞİDEN BİRİ SOSYAL FOBİK!

22.09.2009
260
A+
A-

İletişim kurmakta güçlük çeken, sosyal ilişki kurma düzeyi normalin çok altında olan insanların durumu için Sosyal Fobi kavramı kullanılıyor. Uzmanların belirttiğine göre %10 gibi yani her on kişide bir görülen ‘sosyal fobi’ hastalığı yaşam kalitesini düşürüyor. İletişim kurmakta belirgin şekilde zorlanan kişilerin uzman bir psikologa yönlendirilmesi uygun olacakltır. Fobik davranış olarak belirlenmiş, uçağa binmek, konuşmaktan korkmak, başarısızlık korkusu, kedi ve köpek korkusu ve yükseklik korkusu gibi çeşitli nedenlerle bilinçaltında yer bulmaktadır. Bu fobilerin yanında varlığı bütün insanlığı ilgilendiren bazı fobiler ise tedavi edilmesi daha öncelikli olanlarıdır.

Türk insanının karakteristik özelliği olan ‘utangaçlık’ diye başlayan bir cümlenin sonu “son zamanlarda birçok kişide ‘hastalık seviyesi’ne yükseldi” şeklinde tamamlanıyorsa ürkütücü bir gerçekten bahsettiğimizi sanırım anlatmış oluruz.

Sabah Gazetesinin haberine göre; Nöroloji uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, psikiyatrik bir hastalık olan ‘sosyal fobi’ye sahip kişilerin, normal seviyede utangaç olanlara oranla iletişim kurakta daha da zorlandığını ve bu sırada vücut fonksiyonlarının değiştiğini belirtiyor. Kişide özgüven kaybına neden olan, iş yaşamında kariyer yapmaya engel teşkil eden sosyal fobinin belirtilerini ise Dr. Yavuz şöyle tanımlıyor: “Toplulukta kendilerine söz verildiğinde ya da tanımadığı insanlarla iletişim kurarken terler, heyecanlanırlar. Konuşurken tutukluk, kekeleme, yüz kızarıklığı ve seste titreme olur. Sosyal fobik kişiler bu endişeleri yüzünden kendilerini girdikleri tüm ortamdan soyutlar. Bu da, sosyal hayatta başarısızlığı getirir.” Yavuz hekime başvurmak istemeyen sosyal fobiklerin fobilerini yenmek için kendi kendilerine bazı antrenmanlar yapmaları gerektiğini de tavsiye ediyor.

Sosyal Fobiyi Nasıl Yenebilirim?

Dr. Yavuz, sosyal fobisi olanlara şu önerilerde bulunuyor:
Aynanın karşına geçip kendine kendinize konuşabilir, güvendiğiniz kişilerin önünde hikâye, fıkra ya da kendi anılarınızı anlatabilirsiniz.
İnternette chat yapmak, üzerinizden güvensizliğin atılmasına yardımcı olacaktır çünkü sanal ortamda kendinizi daha rahat hissedersiniz. Düşüncelerinizi özgürce ifade edebilir ve bir süre sonra sanal ortamda kazandığınız özgüveni sosyal ortamlara da taşıyabilirsiniz.

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.