ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

KANSERDE ERKEN TANI ÖNEMLİDİR

20.06.2010
304
A+
A-

KANSERDE ERKEN TANI
İnsanlığın başbelası hastalıklardan biridir kanser. Sinsi gelişir, ne kadar erken tanı konursa tedavisi o kadar başarılı olur. Bu nedenle çoğunlukla, “kanserden korkma geç kalmaktan kork” denmektedir. Unutmamalı ki kanser bizler kadar vurdumduymaz değildir. Kuşku duyduğumuz durumlarda uzmanlara başvurmaktan çekinmemiliyiz.  Ya bir şey çıkarsa diye korkmanın zaman kaybından başka işe yaramayacağını iyice kabul etmeliyiz. Kaybedilien zaman, hastalığı  tehlikeli boyutlara getirebilir.  Uzmanların belirttiğine göre aşağıdaki  belirtilerden herhangi birisi varsa hemen bir uzmana başvurmalıyız.

Kanserin Genel Belirtileri

– Nedensiz kilo kaybı
– Uzun süreli halsiz ve yorgun hissetme
– Solukluk
– Vücudun herhangi bir yerinde geçmeyen ağrı
Şimdi belli başlı kanserlere ait uyarıcı belirtiler, risk faktörleri ve check-up kurallarından bahsedeceğiz.
MEME KANSERİ
Uyarıcı Belirtiler:
— Memede ele gelen kitle,
— Meme derisi üzerinde kalınlaşma, çökme veya çekilme,
— Meme başından berrak veya kanlı akıntı
— Memede ağrı
Kanser Riski Faktörleri:
Meme kanseri genellikle elli yaşın üzerinde olan kadınlarda; hiç çocuğu olmamış kadınlarda, ilk çocuklarını otuz yaşından sonra doğuran kadınlarda, hiç emzirmemiş olan kadınlarda, ideal ağırlıklarının yüzde 40 üzerinde olan kadınlar ile cinsel olgunluğa gecikmiş olarak gelen veya gecikmiş menapozu olan kadınlarda ve ailesinde (anne veya kızkardeşlerde) menapoz öncesi meme kanseri olayı olan kadınlarda ortaya çıkar.

Check-up Kuralları
Kendi kendine meme muayenesi: 20 yaşından başlayarak her ay yapılması önerilir.
Klinik meme muayenesi: 20-40 yaş arası 2-3 yılda bir, 40 yaş üzerindeki kadınlarda ise her yıl doktor tarafından yapılması önerilir.
Mammografi (meme röntgeni): 50 yaş üzerindeki kadınlarda yılda bir yapılması önerilirken, 40-50 yaş arasındaki kadınlarda meme dokusu daha yoğun olduğu için şüpheli kitleleri gösterme başarısı daha düşüktür. Bu yaşlar arasında yapılıp yapılmayacağı, yapılacaksa da hangi sıklıkta yapılması gerektiği tartışmalıdır. Amerikan Kanser Cemiyeti mammografi çekimlerinin 40 yaşında başlamasını ve her yıl tekrarlanmasını önermektedir.

TESTİS KANSERİ
Uyarıcı Belirtiler:
Testislerde herhangi bir kitle veya boyutlarında değişiklik.

Kanser Riski Faktörleri:
İnmemiş testisler. Daha çok genç erkeklerde ortaya çıkar

Check-up Kuralları:
İlk gençlik yıllarının son dönemlerinden başlayarak tüm yaştaki erkekler her ay testislerini muayene etmelidirler.

KOLOREKTAL (KALIN BAĞIRSAK VE REKTUM) KANSER


Uyarıcı Belirtiler:
— Uzamış ishal veya kabızlık,
— Barsak hareketlerinde düzensizlik,
— Koyu renkli veya kanlı dışkı,
— Uzun süreli karın ağrısı veya baskı hissi,
— Açıklanamayan kilo kaybı varsa
Kanser Riski Faktörleri:
Aile üyelerinden birinde geçmişte kolorektal polip (iyi huylu tümoral oluşum) veya kolorektal kanser veya kronik ülserleşmiş kolit olması.

Check-up Kuralları:
50 yaşından itibaren kadın ve erkeklerde tarama testlerinden birinin yapılması önerilmektedir. Bu testlerden herhangi birisi şüpheli çıkarsa mutlaka kolonoskopi yapılmalıdır.
Kalın barsak kanseri taramasında 5 test kullanılabilir. Bunların başarı oranları birbirine eşittir.
a. Dışkıda gizli kan aranması: Dışkıda sadece mikroskopla görülebilen kanamaları bu test saptayabilir. Farklı günlerde alınan 3 dışkı örneği test edilir. Yılda bir tekrarlanır.
b. Sigmoidoskopi: Makattan ince ışıklı bir tüple girilip kalın barsakların bir kısmının incelenmesidir. Eğer şüphelenilen bir bölge, polip, ülser, v.b. görülürse aynı zamanda biyopsi yapılmasına da olanak sağlar. 5 yılda bir tekrarlanmalıdır.
c. Sigmoidoskopi ve yıllık dışkıda gizli kan incelenmesinin birlikte yapılması.
d. Baryumlu kolon grafisi: Makattan özel bir ilaç verildikten sonra çekilen rontgenlerdir. 5 yılda bir tekrarlanmalıdır.
e. Kolonoskopi: Makattan ince ışıklı bir tüple girilip tüm kalın barsak incelenir. Eğer şüphelenilen bir bölge, polip, ülser, v.b. görülürse aynı zamanda biyopsi yapılmasına da olanak sağlar. 50 yaş ve üzerindeki kişilerde mutlaka yapılması gerekmektedir. Daha önceleri sonuçların tamamen normal olduğu kişilerde 5 yılda bir yapılması önerilirken Amerikan Kanser Cemiyetinin son önerisi 10 yılda bir tekrarlanmasıdır.

AKCİĞER KANSERİ
Uyarıcı Belirtiler:
— Geçmeyen veya karakter değiştiren öksürük,
— Kanlı, pis kokulu balgam,
— Yeni gelişen ses kısıklığı veya değişikliği,
— Göğüs kafesinde ağrı,
— Sık ve uzun süreli akciğer enfeksiyonu (bronşit, zatürre) geçiriyor olma

Kanser Riski Faktörleri:
Çok sigara içmek ve özellikle astbest olmak üzere çevre kirletici maddelere maruz kalmak.

Check-up Kuralları:
Kırk yaşın üzerinde olan herkesin bir göğüs röntgeni çektirmesi gerekir. Bunu takip eden göğüs röntgenleri doktorunuzun kişisel kararına göre yapılacaktır.

SERVİKAL (RAHİM AĞZI) KANSERİ
Uyarıcı Belirtiler:
— Anormal vajinal kanama.
— Cinsel ilişkiden sonra kanama,
— Normalden fazla vajinal akıntı

Kanser Riski Faktörleri:
Genital (cinsel) bölgelerde kabarcıklar oluşturan deri iltihaplan veya genital siğil enfeksiyonları, ergenlik çağına geldikten kısa bir süre sonra cinsel ilişkiye girme veya çok fazla cinsel ilişki partnerinin olması.

Check-up Kuralları:
İlk cinsel ilişkiden itibaren ilk 3 yıl içinde veya en geç 21 yaşında serviks kanseri tarama testlerine başlanmalıdır. Her yıl kadın doğum muayenesi ve Pap testi yapılmalıdır.
— 30 yaşından sonra peş peşe yapılan son 3 tarama normal bulunmuşsa tarama arlıkları 2–3 yılda bire çıkartılabilir. Eğer anne karnındayken dietilstilbesterol (DES) kullanılmışsa, HIV enfeksiyonu varsa, veya organ nakli, kemoterapi tedavisi ya da uzun süreli kortizon içeren ilaçlar kullanması nedeniyle bağışıklık sistemi baskılanmışsa kontrollere yıllık devam edilir.
— 30 yaş üstü ve normal sonuçları olan kişiler için diğer bir öneri de 3 yılda bir yapılacak olan Pap testi ve HPV-DNA testidir.
— 70 yaş ve üstü kadınlarda son yapılan Pap testlerinden 3 veya daha fazlası veya peş peşe yapılan testlerden 10 tanesi birden normal gelirse serviks kanseri için tarama sonlandırılabilinir. Yukarıda belirtildiği gibi bağışıklık sistemini baskılanmış hastalarda tarama yıllık olarak devam etmelidir.
— Histerektomi (rahmin rahim ağzı ile birlikte tamamen alınması) ameliyatı olan hastalarda tarama yapılmayabilir.

ENDOMETRİUM (RAHİM) KANSERİ
Uyarıcı Belirtiler:
Anormal vajinal kanama.

Kanser Riski Faktörleri:
Geçmişte kısırlık olması veya yumurtlama olmaması; menapozun geç başlaması veya uzun süreli östrojen tedavisi, vücutta aşırı yağlanma; çok fazla sigara içmek.

Check-up Kuralları:
Menapoza geldikten sonra geçmişinde kısırlık, aşırı şişmanlık, yumurtlayamama, anormal rahim kanaması veya östrojen tedavisi olan kadınların endometriyal biyopsi yaptırmaları gerekir.

İDRAR YOLU VE MESANE KANSERİ
Uyarıcı işaretler:
İdrarda kan; sırt ağrısı; kilo ve iştah kaybı, sürekli ateş; anemi (kansızlık).

Kanser Riski faktörleri:
Elli yaşın üzerinde olan erkeklerde-, çok fazla sigara içenlerde, geçmişte kronik idrar yolu enfeksiyonlarından rahatsız olanlarda daha fazla görülür.

Check-up Kuralları:
Yukarıdaki şikayetleriniz varsa bir üroloji uzmanına başvurunuz.

AĞIZ KANSERİ
Uyarıcı işaretler:
— Ağızda iyileşmeyen ağrılı/ağrısız yaralar
— Ağız içi ve dudakta beyaz veya kırmızı plaklar, kitle veya sertlikler
Kanser Riski Faktörleri:
Genellikle kırkbeş yaşın üstünde erkeklerde, çok fazla sigara içenlerde ve özellikle çok fazla alkol kullanımı ile daha fazla görülür.

Check-up Kuralları:
Eğer ağızda iyileşmeyen bir yara ve renk değişikliği varsa KBB doktoruna başvurunuz.

GIRTLAK KANSERİ
Uyarıcı Belirtiler:
Boğuk seslilik, ses kısıklığı

Kanser Riski Faktörleri:
Çok fazla sigara içmek, özellikle fazla miktarda alkol kullanımı da varsa.

Check-up Kuralları:
Konuşma özelliğinizde herhangi bir değişiklik olması durumunda bir KBB uzmanı tarafından yapılan muayene veya eğer çok fazla sigara içiyorsanız yıllık muayene yaptırmanız gerekir.

PROSTAT KANSERİ
Uyarıcı Belirtiler:
İdrara çıkmada zorluk, sık sık ve az az idrar yapma, idrar sonrası rahatlayamama, kasıkların üst kısmında sürekli ağri; idrarda kan.

Kanser Riski Faktörleri:
İleri yaşlarda risk artar.

Check-up Kuralları:
Makattan parmakla muayene ve prostat spesifik antijen testi (PSA kan testi) prostat kanserinde tarama testleri olarak halen araştırılmaktadır. 50 yaşın üstünde olan ve önümüzdeki 10 yıl süreyle sağ olacağı düşünülen erkeklere bu taramalar önerilmektedir. Yüksek riskli kişilerde (bir veya daha fazla 1. dereceden akrabada erken yaşlarda prostat kanseri tanısı olması) bu testlere 45 yaşında başlanılmalıdır. Çok riskli kişilerde ilk testler 40 yaşında yapılıp sonuçlar normal gelirse 45 yaşından sonra yıllık taramalara da devam edilebilinir.

CİLT KANSERİ

Uyarıcı Belirtiler:
— Renk, şekil ve büyüklüğü değişen, çabuk kanayan veya ülserleşen benler,
— İyileşmeyen yaralar
Kanser Riski Faktörleri:
Kadın ve erkeklerde kızıl saç, açık cilt rengi veya gözlerin mavi olması; çocuklukta ciddi güneş yanığı olması; ailenin geçmişinde doğum lekeleri veya benler varsa.

Check-up Kuralları:
Eğer yukarıda sıralanan uyarıcı belirtilere sahip herhangi bir cilt lezyonunuz varsa bir cilt doktoruna danışınız.

Bunun dışında
Sindirim Sistemi:
— Yutma güçlüğü, uzun süren kusma/bulantı,
— Karında şişlik
— Açıklanamayan kilo kaybı varsa
Kan ve Lenf Sistemi:
— Boyun, koltukaltı ve kasıklarda ele gelen, çoğunlukla ağrısız kitleler,
— Kilo kaybı,
— Gece terlemeleri,
— Uzun süren ve açıklanamayan ateşler,
— Ciltte nedensiz beliren döküntü ve morluklar varsa…
İskelet Sistemi:
— Ele gelen kitle veya şekil bozukluğu,
— Kemiklerde şiddetli ağrı,
— Hareket kısıtlılığı
Sinir Sistemi:
— Şiddetli ve uzun süreli baş ağrıları,
— Çift görme veya görme kaybı,
— Yeni gelişen dengesizlik, baş dönmeleri, uyuşma veya felçler,
— Şuur bulanıklığı, konsantrasyon güçlüğü,
— Konuşma güçlüğü,
— Kişilik değişiklikleri
Vakit geçirmeden doktorunuza başvurunuz.

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.