ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

MECKEL DİVERTİKÜLÜ

19.08.2009
397
A+
A-

Meckel Divertikülü Nedir?
Divertikül barsaklardaki dışa doğru uzanan cep gibi oluşuma verilen isimdir. Tüm barsak sisteminde görülebilir, doğumsal veya sonradan oluşabilir, tek veya çok olabilir. Gastrointestinal sistem üç bölümden oluşur. Mide, ince barsak, kalın barsak. Kalın barsak; çekum, çıkan ,tranvers, inen ve rectum olarak beş bölümden, ince barsak; duedonum(oniki parmak), jejunem ve ileum olarak üç bölümden oluşur. Kalın barsak yaklaşık 1-1,5 metre, ince barsak 5-7 metre uzunluğundadır. Barsaklar; iç tabaka(mukoza), kas tabakası(müsküler), seroza( dış tabaka) olma üzere üç tabakadan oluşur.

Meckel divertikülü, genellikle ileoçekal bileşkeden önceki ince barsağın son bölümü olan ileumuma yerleşir ancak ince barsağın diğer bölümlerinde de tespit edilmiştir. Uzunluğu 1-26 cm olabilir. ileoçekal bileşkeye yaklasık 60-80 cm. uzaklıktadır. Gastrointestinal sistemin en sık konjenital anomalisidir. Doğumsaldır ve ileum iç tabakası(mukoza) ile döşeli bir diverdiküldür. Bazen başka mukoza da olabilir, genellikle mide mukozasıdır kanamanında bu mukozadan olduğu düşünülmektedir. Toplumun % 2 sinde bulunur, bulgu vermeden tespit etmek zordur ancak batın ameliyatlarında görülebilir. Erkeklerde daha fazla bulgu verdiği bildirilmektedir. En sık 2 yaş civarında tespit edilir. 2 yaş altındaki çocuklarda şiddetli alt sindirim sistemi kanamalarının en sık nedeni Meckel divertikülüdür. Enfeksiyonu appendisitisle sıklıkla karışmaktadır.
Meckel Divertikülü Tanı
Teknesyum-99m perteknatat kullanılarak yapılan sintigrafi (doğruluk % 75-100), radyoopak madde ile yapılan barsak filmleri ile tanı konabilir. Diğer batın ameliyatlarında tesadüf olarak ta tespit edilebilir.Tedavi: Basit rezeksiyon veya barsağın kısmen divertikülle birlikte rezeksiyonudur(çıkartılması). Bu tedavi seçenekleri komplikasyon oluşmuş yani akut batın dediğimiz tablo var ise tercih edilmelidir; semptom vermeyen olgularda cerrahi tedavi tartışılmalıdır.

Op. Dr. Muharrem YILMAZ

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.