ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

ÖZEL EĞİTİMDE ÇALIŞAN SINIF ÖĞRETMENLERİ

14.10.2012
336
A+
A-

Alan değişikliği Sonrasında mağdur olmaya devam eden ve Ankara’daki Özel eğitim okullarında görev yapan sınıf öğretmenleri alan değişikliği hakkı istiyor.
Gerek atama yer değiştirme ve gerekse alan değiştirme ile ilgili sorunlar uzun yıllar devam edecek gibi. MEB bu noktada hak kayıplarını önleyecek bir çözüm arayışına girmelidir. Sitemize konuyla ilgili 10 larca mail gelmekte ve uzun yıllardır çeşitli özel eğitim okullarında sertifikalı olarak çalıştıklarını ama sıra tayinlere geldiğinde sınıf öğretmeni muamelesi gördüklerini belirtmekteler.
Bilindiği gibi özel eğitim okullarında yeterli derecede kadro verilmediği için özel eğitim sertifika sahibi sınıf öğretmenleri görev yapmaktadır. Bu öğretmenlerin çoğu 10-15 yıllık bir süredir bu okullarda çalışmaktadır. Sınıf öğretmeni atamasına sahip bu öğretmenler aradan geçen yıllarda genel eğitim teknik ve uygulamalarına uzak kalmışlardır. Bu öğretmenlerin yeniden sınıf öğretmeni olarak görev alması hem genel eğitim hem de özel eğitim için kayıptır. Bu durumdaki öğretmenler geçen ay yapılan son alan değişikliği ile birlikte zihinzel engelliler sınıf öğretmenliğine geçiş yaptılar. Ankara’da görev yapan bu durumdaki sınıf öğretmenlerinin mağduriyeti ise sürmektedir.

Özel eğitim okullarında en az 10 yıl çalışan sınıf öğretmenlerinin barnşalrı isteğe bağlı olarak değil zorunlu olarak değiştirilmelidir. Bu öğretmenler özel eğitim okullarında görev yapmaya devam etmeyi düşünmüyorsa sertifikaları alınmalıdır.

Bu öğretmenlerin mesleki alan yeterliliklerinin lisans düzeyinde tamamlanması için MEB program tamamlamak yoluyla ve akşam okullarına yönlendirmelidir. Bu sürenin makul ve kısa olması, merkezi bir sınavla özel eğitim lisans diploması alması sağlanmalıdır.
Okul Müdürleri de Hak Kayıbına Uğruyor
Rotasyon uygulamasındaki esaslara göre özel eğitim okulları müdürlüğü için sadece özel eğitim mezunları başvurabiliyor. Bu durum, 10,15 hatta 20 yıldan fazla yıldır mdürülük yaptığı özel eğitim okullarındaki hizmetlerinin bir çırpıda gözardı edilmesidir. Ayrıca özel eğitim şartlarını bilen ve yeni genel eğitim uygulamalarından epeyce uzak kalan kişilerin genel eğitim okullarında müdürlükle görevlendirilmesi üretkenlik açsından soru işaretidir.

Bu konuyla ilgili şu soruların yanıtlarının verilmesi gerekmektedir:
1. Görme engelliler ilköğretim okullarında 6,7 ve 8 sınıf derslerine özel eğitimci öğretmen girmediğine göre bu derslere giren branş öğretmenleri braille bildiği halde niye okul müdürü olamıyor?
2. İş eğitim Okullarına iş-teknik branş mezunları neden müdür olamıyor?
3. Ortopedik engellilerde neden böyle bir ayrıma gidilmiyor?
4. 2-3 ay önceki müdür atamalarında, özel eğitim okullarına yeni atanan müdürler için neden bu şartlar aranmadı?

Rehber Öğretmenler de Hak Kayıbına Uğruyor
Yine rotasyon yönetmeliği esaslarına göre Rehberlik Araştırma Merkezlerine müdür atamalrında özel eğitim öğretmenleri başvurabiliyor ama Özel eğitim okullarına müdür atamalarında Rehber öğretmenler başvuru yapamıyor? Bu da ilginç bir ayrıntı olarak rotasyon esaslarında yerini alıoyor.

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.