ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

YUTMA GÜÇLÜĞÜ HAKKINDA

02.11.2009
284
A+
A-

 Yutma güçlüğü, katı ve sıvı yiyeceklerin yutulamamasını tanımlar.Yemekler ağız yolundan alındıktan sonra farinks denen bölüme(ağız ve yemek borusu arası),  buradan yemek borusuna, sonra mideye, mideden ince barsaklara, buradan kalın barsağa ve sonrasında posa olarak dışarı atılır.

Ağız içi hastalıklarının, boğaz hastalıklarının, yemek borusu hastalıklarının,beyin hastalıklarının, solunum yolu hastalıklarının bazı tiplerinde görülebilir. Nadir olarakta psikolojik nedenlerle yutma sorunları yaşanır.
Ağız içi, solunum yolu hastalıklarımda genellikle kitle vardır ve yutmaya engeldir. Bunlar arasında, bademcik iltihapları, farenjitis, kistler, kanser hastlalıkları sayılabilir. Nörolojik hastalıklarda  dil kasları, yutak borusu  kasları çalışamadığından yutma hareketi yapılamaz( felçlik durumları, izole kas kastalıkları).

Yemek borusunun hastalıkları; Mallory – Weiss hastalığı,akalazya, tümörler, kas spazm hasytalıkları,divertikül denen cep benzeri hastalıkları bnaşlıcalarıdır. Spazm hastalıklarında yenilen  veya  içilen gıdalar ya ağrılı  olarak az miktarda yutulur yada geri çıkartılır. Kalp çevresinde ağrı hissedilebilir. Kimyasal madde yutulması ve enfeksiyon  gibi hastalıklarda da yapışıklık nedeniyle yutma güçlüğü yaşanır. Reflü gibi şikayetler olur. Yemek borusunda veya farinksle birlikte kitle varsa yutkunurken takılma hissi olur.Tümöral bir olay varsa kilo kaybı da vardır.

Yutma güçlüğü  hastalarında öğürme refleksi değişiklikleri görülebilir, cep olması durumunda  ağızda kötü kokuya neden olabilir Tükrüğün solunum yollarına kaçması ve öksürük görülür. Enfeksiyon varsa, boğaz ağrısı, yutkunma sırasında ağrı, kan gelmesi ve ağızdan tükrük akması görülebilir. Tedavi altta yatan nedene göre düzenlenir.

Opr. Dr. Muharrem YILMAZ
Destek Eğitimi

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.