ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Periskop Hakkında Yazı

16.01.2010
1.932
A+
A-

Periskop Nedir?
Periskop, deniz ve kara savaşlarında, harekatı kolaylaştırmak amaçlı olarak kullanılan kullanılan, güvenli uzaklıklardan hedefi görünmeden incelemeye yarayan optik bir alettir. Teknisyenler, nükleer araştırmalar yaparken, tehlikeli bölgeye yaklaşmadan periskopla gözleme yaparlar. Periskopun en çok kullanıldığı alan denizaltılardır. Periskopta iki tane yansıtıcı ayna veya prizma bulunur. Birinci ayna hedeften gelen ışıkları doksan derece kırarak aşağı doğru yansıtır. İkincisiyse bu gelen ışıkları tekrar doksan derece kırarak yatay yönde göze iletir. Periskobun bu özelliği teleskop yapı ile güçlendirilir. Periskop, mercekler yardımı ile hedefi yaklaştırma, büyütme özelliği kazanır.

Periskop, prensip olarak ters ve doğru yerleştirilmiş iki dürbünün bir tüp içine yerleştirilmesinden ibarettir. Ters dürbünde cisimler olduğundan daha küçük görülmesine rağmen görüş açısı çok büyüktür. Ters dürbünle genişletilmiş görüş sahası doğru dürbünle tekrar büyütülüp yaklaştırılarak gözlenir. Bu duruma göre görüntüyü büyütmek için üst (ters) dürbün görüntüsünün küçültülmesi; alt (doğru) dürbün görüntüsünün ise büyütülmesi gerekir. Bu işlemler periskop kafasına monte edilmiş kolların elle döndürülmesiyle yapılır.

Periskopta görüntüye ve kullanıma tesir eden birçok husus vardır. Fiziki olarak periskopun ince ve uzun olması istenir. Periskop boyunu uzatmak için ara mercek düzenleri ilave edilir. Boy uzayıp çap daraldıkça ışık kaybı artar. Görüntü büyütme ve görüş açısı mercek çaplarına bağlıdır.

Periskop, 1915Periskopla yalnız cisimlerin şekli incelenmekle kalmaz, ayrıca hedef, mesafe ve açı göstergeleri ilavesiyle hedefle ilgili daha geniş bilgi de toplanır. Gelişmiş periskoplarda fotoğraf makinaları, ekran görüntüleme, hafıza sistemleri de mevcuttur. Bütün bu parçalar basit bir silindirik tüp boru içerisine monte edilmiştir. Boru çapı küçüldükçe görüş açısı küçülür.

Periskop I. Dünya Savaşında kullanılmaya başlanmıştır. Önceleri siperlerden gözükmeden hedefin incelenmesi maksadı ile yapılan periskoplar, daha sonraları tanklara, büyük kara ve gemi toplarına, denizaltılara da monte edilmiştir. Fiber optiğin gelişmesiyle çok ince çaplı ve uzun periskoplar yapılmıştır. Fiber optik periskoplar insan vücudunun çeşitli yerlerine sondaj yapılarak incelenmesini mümkün kılmaktadır.
2. Sayfada ise Denizaltı periskopları hakkında bilgiler bulunmaktadır.

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 6 YORUM
  1. Fatih dedi ki:

    Yazınız için teşekkür eder, bu yazıyı hazırlayıp emek çekip bizle paylaşan abilerim ve ablalarımın ellerinden öperim.

    1. lara dedi ki:

      bence de çok güzel emeği geçenlere teşekkürler…….. 🙂 <3 😉

  2. Merve dedi ki:

    Öğretmen Periskop Hakkında Yazı istediğinde çok korkmuştum ama sayenizde kolayca buldum. teşekkürler.

  3. Ebru dedi ki:

    Periskop Hakkında Yazı için çok teşekkürler ama benim daha uzun bir yazıya ihtiyacım var. Araştırma yapıyorum, okul için değil. Periskopların tarihçesi…

  4. Deniz dedi ki:

    Benim Periskop Hakkında daha ayrıntılı yazıya ihtiyacım var.

  5. Feride dedi ki:

    Periskop Hakkında Yazı süper…