ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Gelişmiş Bir Çiçeğin Yapısı Nasıldır?

04.11.2015
999
A+
A-

Gelişmiş Bir Çiçeğin Yapısı Gelişmiş bir çiçek dıştan içe doğru daireler teşkil edecek şekilde oluşur. Çiçeğin en dış kısmını çiçek örtüsü vardır. Görevi ise iç kısımları korumak ve döllenmeyi sağlayan böcekleri çekmektir. Çiçek örtüsünü oluşturan örtü yaprakları birbirine benzer yani tek örtü halinde görüntü sağlar.
Örtü yaprakları birbirinden farklıdır ve çift örtü meydana getirir. Bu nedenle çiçek örtüsü tek örtüden ibaretse perigon adını alır ve her bir yaprağına tepal denilir.

Çiçek örtüsü çift katmandan oluşuyorsa dıştaki örtüye çanak, her bir çanağa da çanak yaprağı adı verilir. Çanak yaprakları genel olarak yeşildir. İç daireyi teşkil eden örtüye ise taş, her bir taç yaprağına da taç yaprağı denir. Taç yaprakları çeşitli renklerde olabilir.

Çiçek örtüsünden sonra erkek organları gelir. Bir erkek organı ipçik ve başçık olmak üzere iki kısımdan meydana gelir. Çiçeğin en iç dairesini teşkil eden kısma ise dişi organlar adı verilir. Kapalı tohumlu bitkilerde dişi organlar açık tohumlu bitkilere nazaran çok daha iyi gelişmiştir. Kapalı tohumları, açık tohumlardan ayıran nokta ise tohum taslakları ovaryum adında bir muhafaza içinde gelişmiş olmasıdır. Dişi organlar ovaryum, stilüs ve stigma olmak üzere üç kısma ayrılır. Başçık içindeki erkek üreme hücreleri (polen) içinde bulunan çiçek tozu keseleri bulunur. Polenler olgunlaşınca keseler çatlar ve polenler etrafa dağılır.

Erkek ve dişi organları bir arada bulunduran bitkilere bir evcikli, erkek ve dişi organları ayrı bulunduran bitkilere de çift evcikli adı verilir. Çiçekler tohum aracılığıyla yeni bireylerin oluşmasını ve bitkinin devamını sağlar. Tam bir çiçekte; Çiçek sapı, çiçek tablası, çanak yaprak, taç yaprak, erkek ve dişi organlar vardır.

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.